Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej od wielu lat, ze względu na swe lecznicze właściwości. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Soki, napary, olejki i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir sprawdza się również jako środek…

Zupa z dyni to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych zup. Zupa dyniowa zmiksowana na gładki krem towarzyszy nam przez całą jesień oraz zimę. Pod koniec września czy na początku października na dobre zaczyna się początek sezonu na dynie. Dzieje się to wraz z pojawianiem się kolorowych liści na drzewach, sezonem na ciepłe swetry i zapachem…
Podczas sezonu wzmożonych infekcji, który właśnie się zaczyna, wszyscy szukamy naturalnych metod, zapewniających wsparcie i wzmocnienie odporności. Kurkuma, którą cenimy, stosujemy w większości naszych diet sokowych i uwielbiamy od lat, została naprawdę dobrze przebadana naukowo. Badania wykazały, że działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo. To sprawia, że jest punktem obowiązkowym w kuchni każdej naturalnie dbającej o…
Przepis na złote mleko z kurkumą przyda się szczególnie jesienią. Długie, ciemne i chłodne wieczory, pora przeziębień i chęć spędzania czasu pod ciepłym kocykiem to idealna pora na złote mleko! Ten odżywczy, rozgrzewający napój wywodzący się z nauk Ajurwedy, znany jest od wieków w naukach wschodu. U nas stał się popularny kilka sezonów temu, ale na…
Dieta dla kobiet w ciąży ma niewątpliwie bardzo duży wpływ na stan zdrowia oraz samopoczucie kobiety oraz prawidłowy rozwój dziecka. Dowiedz się zatem, jakie są główne zasady zdrowego żywienia przyszłej mamy. Dieta dla kobiet w ciąży – co powinnaś jeść? Po pierwsze koniecznie uzupełniaj kwas foliowy. Jego niedobór już w pierwszych tygodniach ciąży, a także przed…
Zastanawiasz się co zjeść dziś na kolację? Kolacja jest posiłkiem, o którym mawia się, że „powinniśmy podzielić się z wrogiem”. Czy aby na pewno tak powinno być? Spójrzmy tylko na Włochów, celebrujących kolacje jak żaden z innych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Z radością, apetytem i w gronie przyjaciół. Idąc tym tropem, proponujemy Ci spróbowania…
Bataty, znane także jako słodkie ziemniaki, pataty czy wilce ziemniaczane, początkowo znane były głównie w Ameryce Południowej i Środkowej, a ich pierwsze uprawy datuje się na 750 rok p.n.e. Uznaje się, że do Europy sprowadził je Krzysztof Kolumb. Współcześnie są coraz popularniejsze i bardzo chętnie jadane na całym świecie, szczególnie przez wegetarian oraz osoby, które nie jedzą mięsa, nic w tym dziwnego….
Przyprawy potrafią zupełnie odmienić nawet najprostszą i wydającą się nudną, codzienną potrawę. Nadają jedzeniu bogaty smak, aromat i ożywiają kolor. W dodatku poprawiają trawienie, poprawiaja metabolizm, przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyprawy pomagają uniknąć lub pozbyć się wzdęć, są również skarbnicą przeciwnowotworowych antyoksydantów i przeciwzapalnych minerałów. Jedną z cenniejszych przypraw na świecie jest…

Jak powstała i na czym polega dieta sirtfood? Dieta sirtfood, nazywana również jako dieta SIRT lub „dieta Adele”, to pomysł dwóch brytyjskich dietetyków, Aidana Gogginsa i Glena Mattena, autorów książki “The Sirtfood Diet”. Według nich sekret skutecznego odchudzania tkwi w białkach Sir zwanych sirtuinami. Pełnią one kilka ról w funkcjonowaniu komórek naszego organizmu, jednak najbardziej interesująca…