Imbir – właściwości lecznicze, przeciwwskazania, zastosowanie

Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej od wielu lat, ze względu na swe lecznicze właściwości. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Soki, napary, olejki i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir sprawdza się również jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną. Może być stosowany także jako środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Pozwala też łagodzić objawy bolesnego miesiączkowania czy mdłości w ciąży, w tym celu stosuje się plastry korzenia imbiru.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru

Korzeń, czyli inaczej bulwa imbiru jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, E, A. A także kwas foliowy oraz składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo czy potas. Imbir jest także cennym źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi objawy przeziębienia, pomaga obniżyć gorączkę, kaszel, rozrzedza śluz, hamuje również skurcze oskrzeli. Jesienny napar z imbiru działa przeciwbólowo, dlatego zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

Korzeń imbiru zmniejsza także lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów. Podnosi zbyt niskie ciśnienie oraz stężenie „dobrego” cholesterolu LDL we krwi. Imbir wpływa korzystnie na pracę serca. Poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego. Przyprawa ta poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.

Imbir na trawienie

Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, pomaga przy wzdęciach oraz zwiększa wydzielanie śliny, co wpływa korzystnie na procesy trawienia. Łagodzi mdłości w ciąży, a także po narkozie i w czasie leczenia chemioterapią.

Imbir na zatrzymywanie wody w organizmie – właściwości drenujące

Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest działanie przeciw obrzękom powstającym na skutek zatrzymywania wody w organizmie. Substancje zawarte w imbirze mają działanie moczopędne, dzięki czemu usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach.

Imbir ma też korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, warto go zatem wykorzystywać w swojej kuchni, zwłaszcza jesienią i zimą. Uznawany jest również za afrodyzjak, ponieważ posiada właściwości wzmagające ukrwienie narządów płciowych.

Imbir na cellulit – właściwości odchudzające

Imbir posiada właściwości odchudzające oraz antycellulitowe, jest więc składnikiem kosmetyków o działaniu wyszczuplającym i modelującym sylwetkę. Przyprawa ta ma działanie pobudzające krążenie i przyspieszające spalanie tłuszczu, zastosowana miejscowo pomaga w walce z cellulitem.

Kto nie powinien stosować imbiru?

Świeżego imbiru, herbatki z imbirem czy soku wyciśniętego z korzenia imbiru, ale i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej roku życia. Jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka czy dwunastnicy oraz na refluks żołądka. Występujące w imbirze substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w dużych ilościach osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Zastosowania imbiru

Imbir swoje główne zastosowanie znajduje w kuchni. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do zup, sosów do warzyw oraz dań jednogarnkowych oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do jesiennych naparów, soków świeżo wyciskanych czy shotów na odporność. Dobrze komponuje się w potrawach kuchni azjatyckiej z mleczkiem kokosowym, kurkumą i sosem sojowym. Imbir stosowany w kuchni dodaje pikanterii również potrawom z dynią, soczewicą czy batatami. Najlepiej sprawdza się w kuchni imbir świeży, można go jednak także kupić w postaci proszku z wysuszonego korzenia. Imbir, jak już pisaliśmy, posiada właściwości rozgrzewające, dzięki czemu każda potrawa czy napar z jego dodatkiem poza walorami smakowymi, będzie również wykazywać działanie prozdrowotne.

Imbir w bezglutenowych zupach Juice Concept

Kuracja oczyszczająco-odchudzająca zupami to m.in. sposób na bezpieczne i pyszne zgubienie zbędnych kilogramów, usunięcie toksyn oraz pozbycie się śluzu z organizmu. Ale również obniżenie poziomu cukru we krwi, usprawnienie pracy tarczycy, trzustki oraz regenerację wątroby.

Ajurweda, czyli najstarsza medycyna świata oraz Tradycyjna Medycyna Chińska od zawsze doceniają i polecają prozdrowotne właściwości ciepłych, płynnych posiłków rozgrzewających. Warto zauważyć, że Azjaci, stosujący te nauki na co dzień, zdecydowanie rzadziej chorują przewlekle niż Europejczycy czy Amerykanie.

W naszej kuracji oczyszczania organizmu zupami dbamy o stosowanie składników najwyższej jakości. I oczywiście w naszym zdrowym cateringu premium bardzo często stosujemy również imbir. Imbir warto włączyć dodatkowo w formie rozgrzewających, ciepłych naparów popijanych pomiędzy posiłkami. Napar z imbiru wspomoże proces detoksykacji ciała i przyczyni się do efektywniejszej pracy wszystkich narządów. Pamiętaj, że im lepsza regeneracja, odbudowa oraz oczyszczenie wątroby, tym więcej życiowej energii, lepsze samopoczucie i więcej zgubionych kilogramów.

Zdrowa zupa
Zdrowe i w pełni naturalne produkty z imbirem znajdziesz również w naszej oczyszczającej organizm diecie detox.

OCZYSZCZAJĄCO – ODCHUDZAJĄCA DIETA SOKOWO ZUPOWA

Zamawiając zdrową, oczyszczającą ciało oraz odchudzającą dietę z dostawą od Juice Concept każdego dnia będziesz spożywać do wyboru 2 lub 3 pyszne, rozgrzewające, sycące zupy roślinne, bez mięsa, bez glutenu oraz bez laktozy. Do tego 3 lub 2 soki warzywno – owocowe, świeżo wyciskane, nieprzetworzone, niepasteryzowane oraz poranne shoty na odporność, oczywiście ze świeżym imbirem.


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „Imbir – właściwości lecznicze, przeciwwskazania, zastosowanie”;