Zupa z dyni

Zupa z dyni to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych zup. Zupa dyniowa zmiksowana na gładki krem towarzyszy nam przez całą jesień oraz zimę. Pod koniec września czy na początku października na dobre zaczyna się początek sezonu na dynie. Dzieje się to wraz z pojawianiem się kolorowych liści na drzewach, sezonem na ciepłe swetry i zapachem świec, które towarzyszą nam w coraz dłuższe wieczory. Właśnie w okolicach października dynie robią się już bardzo słodkie, pyszne i idealne na zupę krem z dyni. My jednak nie możemy się powstrzymać i często już we wrześniu zaczynamy sezon dyniowy.

Na początku wybieramy nieduże, krągłe dynie, które są słodsze w smaku i mniej włókniste od tych wielkich okazów pod którymi uginają się półki sklepowe. Czy u Was również dynia w domu oznacza jedno, musi z niej powstać zupa dyniowa? Jeśli tak, to dobrze trafiliście, poniżej znajdziecie najlepszy przepis, i to nie jeden, a kilka dla urozmaicenia, jesienna zupa dyniowa, to jest to.

Zupa krem z dyni jest również uwielbiana przez Was. Znajdziecie ją w naszych oczyszczających dietach: zupowej oraz zupowo – sokowej. W nadchodzącym sezonie przygotujemy dla Was kilka zupełnie nowych przepisów na wykorzystanie dyni. A jeśli lubicie zupy dyniowe to będziecie zachwyceni naszymi nowościami w naszych dietach oczyszczająco – odchudzających.

Zupa dyniowa z kurkumą i imbirem - przepis

Zupa dyniowa z kurkumą i imbirem – przepis

Kremowa, rozgrzewająca zupa dyniowa, najlepszy, a przy tym szybki przepis na łatwą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym.

SKŁADNIKI

 4 PORCJE 

  • 800 g dyni (500 g po obraniu),
  • 250 g ziemniaków,
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub plaster świeżego korzenia imbiru,
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka mleka kokosowego.

PRZYGOTOWANIE 

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, a wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz obrany i pokrojony na drobne plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, często mieszając przez ok. 10 minut.
  • Wlać gorący bulion lub wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleczka kokosowego.

PROPOZYCJA PODANIA 

płatki chili / natka lub świeża kolendra / grzanki z chleba na zakwasie / quinoa

WSKAZÓWKI 

Jesień i zima jest sezonem na dynię, której jest pod dostatkiem. Można użyć świeżej dyni piżmowej, ale również świetnie sprawdzi się odmiany hokkaido.

Zupa dyniowa z dyni hokkaido - szybki przepis

Zupa dyniowa z dyni hokkaido – szybki przepis

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiamy tę jesienną zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku. Nasza zupa dyniowa i przepis z imbirem oraz cytryną.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg),
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub wody),
  • 1 mała cebula,
  • sok z połowy cytryny,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku lub plaster świeżego korzenia imbiru, świeży imbir jest bardziej intensywny,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 200 ml słodkiej śmietany 30 – 36%

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. A następnie pokroić w drobną kostkę razem ze skórką.
  • Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.
  • Zupę zmiksować np. blenderem, tak by powstała zupa krem.
  • Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodać śmietanę. Można ją dodać podczas miksowania lub nałożyć do zupy rozlanej już na talerzach.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – przepis

Zupa z dyni to królowa jesiennych, jak i zimowych zup. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny, apetyczny, pomarańczowy kolor. Nasza zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym powstaje z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem bulionu warzywnego i marchewki.

SKŁADNIKI

  • średniej wielkości pieczona dynia hokkaido,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 2 średnie marchewki,
  • łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki mleczka kokosowego,
  • sól, pieprz, kurkuma

PRZYGOTOWANIE

Dynia hokkaido pieczona to najlepsza baza pod zupę krem z dyni. Możesz też śmiało ugotować 650 gramów dowolnej, obranej i wydrążonej dyni pokrojonej w kawałki. Ugotuj ją do miękkości w wodzie bądź w bulionie. Dodaj kilka ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę soli a także oliwę lub masło klarowane i po szczypcie oregano, lubczyku i tymianku. 

WYKONANIE

Cebulę oraz marchew obierz. Cebulę posiekaj drobno, zaś marchewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj ją na tarce. W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła klarowanego. Dodaj marchewkę i cebulę, podsmażaj przez około 20 minut na małej mocy palnika. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa uważając aby się nie przypaliły. Całość podsmażaj do momentu, aż marchew zrobi się miękka. Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlej dwie szklanki, czyli 500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego. Zagotuj zupę. Do zupy dodaj jeszcze upieczoną dynię Hokkaido. Dynię upiecz z dodatkiem oliwy, soli, czosnku. Na koniec zmiksuj ją jeszcze z oregano i tymiankiem. Dodaj mleczko kokosowe oraz wzmacniającą odporność, przeciwzapalną kurkumę. Po dodaniu pół szklanki mleczka kokosowego, zmiksuj całość na gładki krem. Zupa dyniowa będzie dość gęsta. Jeśli więc lubisz rzadsze zupy, to dolej więcej mleka lub bulionu. 

Oczywiście do zupy dyniowej możesz też użyć innej odmiany dyni. Świetnie sprawdzi się także dynia piżmowa lub też olbrzymia. Pamiętaj jednak o tym, aby przyprawić ją do smaku, dodać oliwę, sól oraz zioła i czosnek. 

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Nasz zdrowy catering dietetyczny jest niezwykle obfity w zupy z dyni, a zupa z dyni z mlekiem kokosowym jest już klaskiem jesiennego menu. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym w Juice Concept smakuje słoneczną jesienią. Jest kremowa, aksamitnie gładka, pachnąca przyprawami, słodka, ale z wyczuwalną nutką pikanterii. To za sprawą dodatku imbiru oraz pieprzu cayenne.

Pisząc zupełnie szczerze, zupa dyniowa z mlekiem kokosowym smakuje o każdej porze dnia i nocy. Zarówno jako lekkie, zdrowe śniadanie polecane szczególnie osobom cierpiącym na problemy ze strony układu pokarmowego, pyszny, rozgrzewający obiad, jak i dietetyczna ale sycąca kolacja. Szczególnie gdy robi się coraz chłodniej.

Uwielbiamy ją za właściwości rozgrzewające, za to, że jest sycąca, a przy tym lekka i odżywcza, a do tego ma mało kalorii. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest chętnie jedzona również przez dzieci niejadki. Dzieci najbardziej lubią zupę dyniową z domowymi grzankami. Musimy przyznać, że smakuje pysznie również ze słonym serem feta lub delikatnym serkiem kozim.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni, czyli spora dynia lub dwie mniejsze,
  • 200 g marchwi,
  • 3 sztuki pietruszki lub pasternaku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki łagodnego curry,
  • 500 ml mleko kokosowe, to w kartoniku ma o wiele lepszy skład niż w puszce,
  • sól do smaku,
  • 4 łyżki oleju, masła klarowanego lub oliwy,
  • 2000 ml wody,
  • 0,5 litra soku pomarańczowego, jednak możesz zmniejszyć jego ilość lub zastąpić wodą jeśli chcesz,
  • trochę pikantnej papryki, polecamy pieprz cayenne,
  • kawałek imbiru,
  • kurkuma.

WYKONANIE

Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy w dużym garnku na oleju. W tym czasie obieramy ze skórki dynie, marchew i pietruszki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka, przesmażamy chwilę mieszając. Dolewamy około 2 litry wody i sok pomarańczowy. Dostajemy sól, curry i pokrojony w plasterki obrany imbir. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i dodajemy je do warzyw. Całość uzupełniamy taką ilością wody aby były przykryte. Gdy są miękkie, zupę rozdrabniamy blenderem dolewając mleko kokosowe. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta w razie czego możesz dolać jeszcze mleka kokosowego lub wody. Posypujemy szczyptą pieprzu cayenne. Uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i sokiem z pomarańczy jest pyszna w smaku!

Zupa dyniowa krem

SKŁADNIKI

  • dwie małe dynie Hokkaido lub piżmowa,
  • 500 g batatów, czyli słodkich ziemniaków obranych ze skórki,
  • mały korzeń selera,
  • dwie pietruszki,
  • 2 cebulki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek kłącza imbiru,
  • kurkuma,
  • sólo i pieprz,
  • szczypta chilli.

Zupa dyniowa krem – PRZYGOTOWANIE

Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki. Powinno być około 2 kg po obraniu, jeśli wybierzesz dynię hokkaido, to razem ze skórką gotujemy, ponieważ tej dyni nie obieramy ze skóry. Wtedy wybieramy 2 dynie po około 1,5 kg każda. Wystarczy wyjąc tylko pestki! Cebulę oraz bataty obieramy i kroję w dużą kostkę. Obieramy również seler oraz pietruszkę i imbir. Do garnka z grubym dnem z podsmażonym masłem klarowanym lub oliwą wrzucamy dynię, słodkie ziemniaki, seler, pietruszkę, cebulę. Podsmażamy całość. Po czym dolewamy około 2-3 litra wody. Doprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą chilli. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli gęściejsza wystarczą 2 litry. Pod koniec gotowania dodajemy obrany i rozdrobniony imbir. Zupę miksujemy na jednolitą, gładką masę. Przed podaniem, w razie konieczności doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z dyni to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych zup na jesień i zimę. Słodka, kremowa, aksamitna, a do tego rozgrzewająca. Zupa z dyni działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, jest bez glutenu, bez laktozy, a do tego w pełni wegańska. Bardzo zdrowa, odżywcza, można ją jeść bez końca.


Share this post: 

1 komentarz do “Zupa z dyni

  1. […] znajduje bardzo szerokie zastosowanie w zdrowej kuchni. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, curry z kurkumą, zdrowe koktajle, ciasta, ciasteczka, przetwory. My jesienią w Juice Concept […]

Leave a reply