Dieta sirtfood – jadłospis?

Jak powstała i na czym polega dieta sirtfood?

Dieta sirtfood, nazywana również jako dieta SIRT lub „dieta Adele”, to pomysł dwóch brytyjskich dietetyków, Aidana Gogginsa i Glena Mattena, autorów książki “The Sirtfood Diet”. Według nich sekret skutecznego odchudzania tkwi w białkach Sir zwanych sirtuinami. Pełnią one kilka ról w funkcjonowaniu komórek naszego organizmu, jednak najbardziej interesująca z punktu widzenia diety to ta, że mogą skutecznie spowalniać, a nawet hamować procesy starzenia. Poniżej przedstawiamy zalety jakie niesie stosowana dieta sirtfood oraz szybki jadłospis.

Najważniejsze efekty działania sirtuin:

  • naprawa uszkodzonego DNA,
  • regulacja metabolizmu i spalania tłuszczu,
  • działanie przeciwutleniające,
  • wspomaganie układu krążenia,
  • regulacja poziomu insuliny i glukozy,
  • regulacja oddychania komórkowego.

ZAŁOŻNIA DIETY SIRTFOOD

Autorzy modelu żywienia oraz książki “The Sirtfood Diet” opisali zasady, konieczne do wprowadzania diety SIRT. Przede wszystkim dieta sirtfood jadłospis opiera na koktajlach i posiłkach sirtuinowych, to znaczy tych zawierających kluczowe do aktywacji sirtuin składniki. Goggins i Matten wymieniają dwadzieścia głównych aktywatorów białek Sir:

  • czerwona cykoria,
  • orzechy włoskie,
  • kakao,
  • lubczyk,
  • papryczki chilli Bird’s Eye,
  • zielona herbata,
  • kurkuma,
  • czerwona cebula,
  • truskawki,
  • kapary,
  • rukola,
  • gryka,
  • soja,
  • daktyle Medjool,
  • seler naciowy,
  • czerwone wino,
  • kawa,
  • pietruszka,
  • oliwa z pierwszego tłoczenia,
  • jarmuż.

„W diecie sirtfood nie chodzi o to, jakie produkty wyeliminować, ale o włączenie jak największej ilości wyżej wymienionych.” Jednak dieta SIRT ma również oczywiście niewskazane produkty, które należy całkowicie wyeliminować. Są to dania powszechnie uznawane za niezdrowe, czyli cukier, olej palmowy, wszelkiego rodzaju fast foody, potrawy instant, wysoko przetworzone składniki oraz biała mąka i jej pochodne. Na każdym etapie diety SIRT powinniśmy przygotowywać posiłki, soki i koktajle sirtuinowe, które stanowią podstawę diety. Taki zielony koktajl możesz przygotować bazie wody lub zielonej herbaty, pietruszki, lubczyku i oliwy. Naturalnie możesz użyć wyobraźni i przygotowywać dowolne smaki koktajli, pamiętaj jednak aby ich bazą były produkty z listy sirt.

DIETA SIRT – IV GŁOWNE ETAPY

Pierwszy etap stanowi największe ograniczenie podaży energetycznej, bo jedynie do 1000 kcal. Przez trzy – 10 dni jemy tylko 1 posiłek sirtuinowy, a przez resztę dnia żywimy się 3 koktajlami lub sokami sirtuinowymi. W trakcie trwania drugiego etapu zwiększamy kaloryczność posiłków do 1500 kcal dziennie. Koktajl sitruinowy pijemy 2 razy i jemy 2 posiłki sirtuinowe. Na tym etapie nie ma już konkretnych restrykcji kalorycznych. Za wyznacznik kaloryczności uznajemy naszą indywidualną, optymalną liczbę kalorii do spożycia. Ilość kalorii optymalizujemy pod kątem chęci redukcji (obcinamy kalorie) lub utrzmania wagi ( stabilizujemy ilość spożywanych kalorii). Jemy w tym czasie 3 posiłki, 1 koktajl sirtuinowy i ewentualne 2 posiłki w postaci przekąsek pomiędzy głównymi. Czas trwania tego etapu zależy już tylko od nas samych. Zaletą tej fazy jest już brak restrykcji kalorycznych i brak ścisłych zaleceń, co do liczby posiłków. Ważne, by jeść produkty sirtuinowe i pić sirtuinowe koktajle.

Jak widać, największym wyzwaniem diety SIRT jest jej pierwszy tydzień, kiedy na nasz jadłospis jest dość mocno restrykcyjny kaloryczne, 1000 kcal i 1200 kcal. Ograniczenie spożywanych kalorii do tak niewielu może okazać się nie lada wyzwaniem, szczególnie dla osób bardzo aktywnych fizycznie oraz mających sporo kilogramów do zrzucenia. Na tym etapie przede wszystkim należy zadbać o to, żeby koktajle oraz posiłek sirtuinowy były w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Powinniśmy natomiast ograniczyć jedynie ilość kalorii. W celu zapewnienia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, menu powinno zawierać porcję białka, tłuszcze i węglowodany, a więc makroskładniki. Poza tym wszystkie witaminy i mikroelementy. Dlatego właśnie tak istotne jest odpowiednie zaplanowanie koktajli oraz posiłków sirt.

DIETA SIRTFOOD – JADŁOSPIS

Pamiętaj jednak, że będąc na diecie sirt nie musisz, a nawet nie powinieneś, tworzyć jadłospisu tylko i wyłącznie z produktów z listy aktywatorów białek sirtuinowych. Można, należy i poleca się łączenie ich z innymi produktami – dzięki temu dostarczysz niezbędne składniki odżywcze i unikniesz nudy. Dodatkowo nie wszystkie produkty sirtuinowe powinny być spożywane przez każdego. Niektórzy mogą nie lubić ostrych potraw, więc zrezygnują z papryczki chili, niektórzy nie piją kawy bądź alkoholu, zatem będą musieli zrezygnować z czerwonego wina, a ktoś może nie być, choć nie wiemy jakim cudem, entuzjastą selera naciowego.

To właśnie podczas trwania pierwszego tygodnia zauważyć można największy spadek kilogramów, a dokładniej nawet 3 kilogramy. Duża i szybka redukcja masy ciała motywuje do dalszej kontynuacji diety, a co za tym idzie przejścia do kolejnej fazy.


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „Dieta sirtfood – jadłospis?”;