Złote mleko i pasta z kurkumy

Podczas sezonu wzmożonych infekcji, który właśnie się zaczyna, wszyscy szukamy naturalnych metod, zapewniających wsparcie i wzmocnienie odporności. Kurkuma, którą cenimy, stosujemy w większości naszych diet sokowych i uwielbiamy od lat, została naprawdę dobrze przebadana naukowo. Badania wykazały, że działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo. To sprawia, że jest punktem obowiązkowym w kuchni każdej naturalnie dbającej o zdrowie osoby. Opublikowano wiele niezwykle interesujących badań, które potwierdzają fenomenalne właściwości kurkumy, a dokładniej zawartej w niej substancji czynnej, czyli kurkuminy. Złote mleko i pasta z kurkumy genialnie wzmacniają odporność, zatem stosuj je zwłaszcza jesienią i zimą.

złote mleko i pasta z kurkumy

Jakiej kurkumy używać?

Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów, oczywiście najlepiej jest wybierać ekologiczną. W sezonie jesienno – zimowym można kupić kurkumę świeżą w korzeniu. Można stosować ją do wielu potraw, a nawet do koktajli. Można również kupić suszone kłącza kurkumy i samemu je zmielić w domu. Najprostszym i najszybszym sposobem jest wybranie kurkumy w formie sproszkowanej przyprawy. Kurkuma uwalnia swoje zdrowotne właściwości z dodatkiem piperyny, czyli czarnego pieprzu. Dlatego właśnie warto dodawać do kurkumy odrobinę czarnego pieprzu.

Lekarze ajurwedy nauczają, że aby kurkuma optymalnie uwolniła swoje właściwości zdrowotne, należy ją przez chwilę gotować w niewielkiej ilości wody, przez kilka minut. Warto ją również połączyć z tłuszczem np mlekiem roślinnym lub odrobiną masła klarowanego ghee. Dodanie piperyny oraz zdrowego tłuszczu zwiększy przyswajalność substancji czynnej w kurkumie, czyli piperyny. Wtedy optymalnie zadziała na organizm. Poznaj nasz szybki przepis na przeciwzapalną pastę z kurkumy. Pasta z kurkumy jest jak koło ratunkowe w momencie gdy czujemy, że zaczyna nas rozkładać i łapać przeziębienie. Warto mieć ją w lodówce podczas jesiennych i zimowych chłodnych dni, kiedy chcemy wzmocnić organizm lub pozbyć się przeziębienia.

Złote mleko i pasta z kurkumy – przepis na zdrowie wg Ajurwedy

Jak już zapewne wiecie, kurkuma sama w sobie jest absolutnie bezcennym lekiem, znanym i stosowanym w medycynie wschodu od tysiącleci! Dla wzmocnienia prozdrowotnego działania i uwolnienia wszystkich właściwości, zaleca się gotowanie jej w wodzie przez 5 – 10 minut. Idealnym rozwiązaniem jest zatem przygotowanie pasty z kurkumy, której zapas możemy przechowywać w lodówce, przez 2 nawet do 3 tygodni. Po 21 dniach pasta staje się niezdatna do spożycia, w końcu jest to produkt w pełni naturalny, bez dodatku konserwantów. Do pasty z kurkumy warto dodać czarny pieprz oraz sproszkowany imbir, aby wszystkie cenne składniki były lepiej absorbowane przez organizm. Pastę z kurkumy przechowuj w szklanym słoiku z nakrętką w lodówce.

Składniki:

  • 2 – 3 łyżki kurkumy w proszku,
  • mała filiżanka przegotowanej, ciepłej wody,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku.

Wykonanie:

Wodę doprowadź do wrzenia w rondelku, dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Powstającą pastę gotuj na małym ogniu przez 5 – 10 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jednak będzie zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Gotowa pasta powinna być gęsta, o konsystencji jogurtu greckiego. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika, ostudź i przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce.

Pasta z kurkumy nadaje się idealnie do złotego mleka. Świetnie jeśli będziesz wykorzystywać ją również na co dzień w swojej kuchni. Do czego dodawać pastę z kurkumy? Z pewnością wzbogaci smak jesiennych, rozgrzewających zup, potraw na ciepło np duszonych czy pieczonych warzyw, ale też ryżu po ajurwedyjsku.

Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:

Kurkuma na trawienie

Kurkuma wykazuje naturalne działanie przeciwgrzybiczne, sprawdza się zatem w zatruciach pokarmowych czy przy zwalczaniu grzybów Candidia. Zacznij od spożywania małej porcji, około łyżeczki pasty z kurkumy dziennie, zwiększając ją z czasem adaptacji układu pokarmowego.

Kurkuma ma stawy

Przy problemach ze stawami, takimi jak rematoidalne zapalenie stawów, częsty ból w tym obrębie, sztywność czy skrzypienie stawów, poleca się spożycie porcji złotego mleka każdego dnia przez co najmniej miesiąc. Badania dowodzą, że kurkumina wykazuje niesamowicie pozytywne właściwości również w przypadku wspomnianych schorzeń.

Złote mleko i pasta z kurkumy – przepis

NATURALNE REMEDIUM NA INFEKCJE

Ten cudowny, naturalny jesienny napój działa silnie przeciwzapalnie, przeciwprzeziębieniowo, antynowotworowo, wzmacniająco i przeciwdepresyjnie. Idealne na zapobieganie przeziębieniu i wychłodzeniu. Dodatek świeżego korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i jest genialne na wszelkie infekcje. Wzmacnia organizm, podnosi odporność, poprawia samopoczucie oraz nastrój! Złote mleko to idealny napój na jesienny wieczór!⁠ Poznaj zatem nasz przepis na złote mleko z dodatkiem jakim jest prozdrowotna pasta z kurkumy.

PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO

  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • łyżeczka kurkumy w proszku lub startego korzenia,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju migdałowego (olej kokosowy ma działanie wychładzające, a tego jesienią chcemy uniknąć),
  • szczypta cynamonu cejlońskiego, kardamonu lub gałki muszkatołowej,
  • ewentualnie miód – ilość do smaku.

MLEKO ROŚLINNE

Do przyrządzenia „Złotego Mleka” wg Ajurwedy używało się kiedyś niepasteryzowanego mleka krowiego. Mleko, które obecnie możemy dostać w sklepach nie ma już niestety tak dobrych właściwości. Zawiera za to szkodliwą laktozę i kazeinę, której większość z nas nie toleruje. Powoduje nadmierne gromadzenie się śluzu w organizmie. Nie jest to zdrowe, szczególnie podczas czau wzmożonych infekcji i przeziębień. Dlatego polecamy używania „mleka roślinnego” (np. migdałowe, owsiane, ryżowe, z groszku).

TŁUSZCZE

Ajurweda zaleca spożywanie dobrych tłuszczów, które są absolutnie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd skóry, włosów i paznokci, dobre funkcjonowanie układu hormonalnego, a także na nasz nastrój, emocje i odporność psychofizyczną. Do Złotego Mleka oryginalnie zaleca się używanie masła klarowanego lub oleju migdałowego, ale można użyć również niewielką ilości oleju sezamowego. Tych olejów nie dodajemy do wrzątku, ale do przestudzonych naparów! Olej kokosowy ma natomiast działanie wychładzające. Nie polecamy stosowania go w czasie jesieni czy zimy.

Wzmocnienie odporności to temat szalenie modny, niestety większość z nas pamięta o nim jedynie w czasie wzmożonych infekcji, gdy wszyscy dookoła są już chorzy lub gdy nas samych dopada przeziębienie. A to duży błąd. O silną odpornośc należy bowiem dbać przez cały rok. Jak najlepiej naturalnie wzmocnić odporność? Zdrowymi nawykami. Zwróć uwagę na to co jesz i pijesz, czy zachowujesz odstępy miedzy posiłkami, czy nie podjadasz i nie popijasz posiłków bezpośrednio po zjedzeniu. Tego również należy unikać. Jak dobrze rozpocząć dzień, w zdrowy i dobry dla Ciebie sposób? Przed pierwszą kawą wypij przynajmniej jedną szklankę ciepłej wody, którą możesz wzbogacić o nasze przeciwzapalne szoty na odporność. Poranny shot na dzień dobry to rewelacyjny pomysł na energię, poprawę metabolizmu oraz wzmocnienie odporności organizmu. Polecamy!


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „Złote mleko i pasta z kurkumy”;