Blog

Dynia kojarzy Ci się głównie z Halloween? Czas zatem zdecydowanie zmienić swoje podejście do tego warzywa. Dowiedz się jak wykorzystywać dynię w swojej kuchni i przygotowywać z niej pyszne, zdrowe i szybkie potrawy. Poznaj powody, dla których warto jeść dynię. Sprawdź, jakie znajduje zastosowanie. W jakim okresie trwa sezon na dynię? Sezon na dynie zaczyna…


Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej od wielu lat, ze względu na swe lecznicze właściwości. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Soki, napary, olejki i preparaty przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir sprawdza się również jako środek…


Zupa z dyni

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis

Zupa z dyni to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych zup. Zupa dyniowa zmiksowana na gładki krem towarzyszy nam przez całą jesień oraz zimę. Pod koniec września czy na początku października na dobre zaczyna się początek sezonu na dynie. Dzieje się to wraz z pojawianiem się kolorowych liści na drzewach, sezonem na ciepłe swetry i zapachem…



Podczas sezonu wzmożonych infekcji, który właśnie się zaczyna, wszyscy szukamy naturalnych metod, zapewniających wsparcie i wzmocnienie odporności. Kurkuma, którą cenimy, stosujemy w większości naszych diet sokowych i uwielbiamy od lat, została naprawdę dobrze przebadana naukowo. Badania wykazały, że działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo. To sprawia, że jest punktem obowiązkowym w kuchni każdej naturalnie dbającej o…





Bataty, znane także jako słodkie ziemniaki, pataty czy wilce ziemniaczane, początkowo znane były głównie w Ameryce Południowej i Środkowej, a ich pierwsze uprawy datuje się na 750 rok p.n.e. Uznaje się, że do Europy sprowadził je Krzysztof Kolumb. Współcześnie są coraz popularniejsze i bardzo chętnie jadane na całym świecie, szczególnie przez wegetarian oraz osoby, które nie jedzą mięsa, nic w tym dziwnego….


Przyprawy potrafią zupełnie odmienić nawet najprostszą i wydającą się nudną, codzienną potrawę. Nadają jedzeniu bogaty smak, aromat i ożywiają kolor. W dodatku poprawiają trawienie, poprawiaja metabolizm, przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Przyprawy pomagają uniknąć lub pozbyć się wzdęć, są również skarbnicą przeciwnowotworowych antyoksydantów i przeciwzapalnych minerałów. Jedną z cenniejszych przypraw na świecie jest…