Zielone soki – odżywcza siła natury!

Zdrowa dieta sokowa przekonała do siebie już niejednego miłośnika świeżych warzyw i owoców. Odżywcze napoje pojawiają się w ofertach kawiarni i restauracji, a coraz częściej służą nam jako drugie śniadanie, czy lekki lunch spożywany w ciągu dnia. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują zielone soki warzywne. Podpowiadamy, dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety!

zielone soki - odżywcza siła natury

Soki warzywne chronią przed chorobami!

Mówi się, że zielone warzywa stanowią klucz do zdrowego i długiego życia. Dlaczego? Zawierają wiele składników odżywczych, które chronią nasz organizm przed poważnymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, czy alergie. Dzięki usuwaniu nadmiaru wolnych rodników skutecznie spowalniają proces starzenia się organizmu. Dodatkowo mają działania antynowotworowe. 

Z czego powinny się składać zielone soki wyciskane, aby dostarczyć jak najwięcej korzyści prozdrowotnych? Doskonałym dodatkiem do napojów będą liście szpinaku, które zawierają beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Szpinak to również dobre źródło magnezu, który wzmacnia nasz układ nerwowy. 

Zielona dieta sokowa nie może odbyć się bez roszponki, która świetnie alkalizuje organizm, jak również bez sałaty, dostarczającej niezbędnych witamin z grupy B, E i C. Warto dodać również ogórki, które posiadają właściwości antynowotworowe, bazylię wspomagającą układ trawienny, czy jarmuż. Ten ostatni to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. 

Zielone soki odchudzające oczyszczają i odkwaszają nasz organizm

Nawet kilkudniowa dieta z wykorzystaniem zielonych soków sprawi, że poczujesz się młodziej i piękniej. To doskonała możliwość na skuteczny detox sokowy! Składniki zawarte w zielonych warzywach korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego, nerwowego, czy krwionośnego. Dodatkowo wspomagają ich skuteczną regenerację. 

Przedstawiamy listę zielonych smakołyków, które sprawdzają się w przepisach na soki warzywne: 

  • szpinak, 
  • rukola, 
  • jarmuż,
  • kapusta, 
  • sałata rzymska, 
  • zielona pietruszka, 
  • trawa pszeniczna, 
  • seler naciowy
  • pokrzywa, 
  • mniszek lekarski. 

Powyższe zielone składniki możesz łączyć ze swoimi ulubionymi owocami lub warzywami, by dostarczyć sobie jeszcze więcej zdrowia i chwil dobrego smaku!

Świeżo wyciskane soki skutecznie wspomagają odchudzanie

Dietetycy zwracają uwagę, że dieta sokowa to jeden z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dlaczego? Zielone soki zawierają niskokaloryczne składniki, które zaspokajają głód i pragnienie, zapewniając tym samym odżywcze korzyści. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie czy lekki podwieczorek. 

Zielone soki to niezbędna dawka chlorofilu

Chlorofil to nie tylko jeden z najważniejszych komponentów procesu fotosyntezy roślin, ale również bardzo cenny składnik dla ludzkiego organizmu. Posiada szerokie działanie przeciwzapalne i oczyszczające, co wpływa zbawiennie na wątrobę i stan naszej skóry. Ostatnie badania dowodzą też, że chlorofil wykazuje właściwości antynowotworowe, dzięki czemu spowalnia proces rozwoju komórek rakowych. Pamiętaj, aby do soków warzywnych dodawać ciemniejsze liście lub same warzywa, ponieważ te z nich posiadają więcej cennego chlorofilu. 

A przede wszystkim – są po prostu pyszne!

Jeśli obawiasz się, że soki odchudzające mogą Ci nie posmakować, dodaj do nich swoje ulubione owoce lub warzywa. Już mała dawka owoców sprawi, że sok będzie słodszy, a smak zieleniny mniej wyczuwalny. Do przyrządzania detoxu sokowego śmiało korzystaj z jabłek, gruszek, pomarańczy, marchwi czy buraków. Dodawaj je w odpowiednich proporcjach do zielonych składników i zdrowe, zielone pyszotki gotowe!

Masz ochotę na przepisy na pyszne i zdrowe zielone soki i koktajle? Zajrzyj koniecznie tutaj 🙂


Share this post: