ZUPA KREM SZPARAGOWA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Szparagi. Kto kocha, a kto z Was nie przepada za tymi zielonymi, silnie detoksykującymi warzywami sezonowymi? My uwielbiamy i cały rok czekamy na sezon na szparagi. Nadszedł maj, oznacza to jedno sezon szparagowy uznajemy za otwarty! Jeśli poszukujesz pomysłu na zdrowe i szybkie letnie danie ze szparagami, poznaj nasz przepis – oto zupa krem szparagowa z zielonych szparagów. Pomysły na inne naturalne, zdrowe i bezglutenowe zupy znajdziesz tu.

SKŁADNIKI NA: ZUPA KREM SZPARAGOWA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

 4 PORCJE 

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła lub oliwy extra
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie: pół szklanki mleka kokosowego lub starty parmezan.
ZUPA KREM SZPARAGOWA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

PRZYGOTOWANIE ZUPY KREM SZPARAGOWEJ Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

  1. Szparagi porządnie opłukać pod bieżącą wodą, odłamać twarde i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Miękkie łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.
  2. W garnku roztopić 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec podsmażania cebulki dodać posiekany czosnek. Następnie dodać obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka i mieszając co chwilę dusić jeszcze jakieś 5 minut. Możesz również dolać szklankę wody, tak aby składniki nie przypaliły się. Zmniejszysz dzięki temu konieczność dodania tłuszczu, a zupa będzie miała mniej kalorii i będzie bardziej dietetyczna.
  3. Dodać łodygi szparagów (oprócz główek, odkrój je wcześniej i odłóż ) oraz resztę masła lub oliwy i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
  4. Wlać gorący bulion, ewentualnie wodę i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zmiksować całość w blenderze na idealnie gładki krem z ewentualnym dodatkiem mleczka kokosowego lub śmietanki. Główki szparagów zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut i dodać do kremowej zupy jako dekorację.
  5. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z odłożonymi główkami szparagów oraz kawałkami startego sera parmezan. Udekorować świeżą miętą. Można też posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.

Zupa krem szparagowy z zielonych szparagów gotowy!


Share this post: