Czy soki warzywne są skutecznym sposobem na odchudzanie? Problem nadwagi, nie wspominając już nawet o otyłości dotyczy coraz większej liczby ludności na całym świecie. Obecnie szacuje się, że na to schorzenie cierpi już około 800 milionów ludzi, co gorsze liczba ta cały czas wzrasta. Głównymi czynnikami za to odpowiadającymi są choroby nabyte, siedzący tryb życia i przetworzone jedzenie, rzadziej czynniki genetyczne. Niestety otyłość to również zwiększone ryzyko podatności organizmu na cały szereg chorób śmiertelnych.

Wielu z nas stara się pozbyć zbędnych kilogramów, bardzo często nieskutecznie. Coraz częściej mówi się o cudownych dietach lub środkach, które znacząco przyspieszą proces odchudzania. Prawda jest jednak taka, że redukcja kilogramów to długi etap składający się w wielu czynników, w tym jako podstawa z odpowiedniej diety i ćwiczeń fizycznych. W obecnym świecie pełnym zanieczyszczeń powietrza, nowych alergii, wirusów i bakterii warto szczególnie mocno zadbać o siebie i wzmocnić organizm. Jednym z elementów w walce z nadwagą, który w znacznym stopniu może pomóc, są warzywa, a dokładniej mówiąc soki warzywne.
Soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej
Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje dzienne spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Należysz do grupy osób przestrzegającej tych zaleceń? Brawo. Zazwyczaj jednak zwykle brakuje nam czasu czy chęci, albo pomysłu na ich przyrządzenie, a nie zawsze mamy ochotę i nie zawsze możemy, na konsumpcję surowych warzyw. Tutaj z pomocą przychodzi katering z sokami świeżo wyciskanymi w wolnoobrotowych wyciskarkach do soków. Juice Concept oferuje właśnie takie rozwiązanie czyli pyszne i zdrowe soki owocowo warzywne. Soki wolno wyciskane w wyciskarce są o wiele bardziej sycące i smaczne, pełne substancji odżywczych, witamin i enzymów trawiennych od zwykłego soku jaki możesz kupić w sklepie. Dzięki wolnym obrotom wałka miażdżącego warzywa w wyciskarce nie wytwarza się wysoka temperatura, dzięki czemu sok zachowuje wszystkie wartości odżywcze i witaminy danego warzywa. Dzięki połączeniu różnych składników soki od Juice Concept dostarczą Twojemu organizmowi ogromu minerałów i witamin. Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce zaoszczędzisz czas, a przy okazji nauczysz swoją rodzinę, zwłaszcza dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.
Odchudzające soki warzywne z wyciskarki
Odchudzanie to odwieczny problem, który często przypomina walkę z wiatrakami, zwłaszcza, gdy utrudnia go Twój styl życia i ciągły brak czasu. Dzięki gotowym sokom z naszej manufaktury Juice Concept otrzymasz w pełni naturalny produkt, który będzie wspierał Twój proces odchudzania, w tym przyspieszał procesy trawienne, wzmacniał procesy detoksykacji i zaspokajał apetyt. Należy, jednak pamiętać, że samo picie soków warzywnych nie zagwarantuje Ci dużego spadku wagi. Bardzo istotne jest oczywiście zrezygnowanie, bądź ograniczenie spożywania cukru, przetworzonego jedzenia pełnego tłuszczy trans, jedzenie pszenicy oraz słonych przekąsek. Warto również zadbać o zwiększenie ruchu. Zdrowe jedzenie, picie wody oraz aktywność fizyczna to podstawa schudnięcia ale i zachowania zdrowej kondycji na długie lata. Jeśli posiadasz swoją własną wyciskarkę wolnoobrotową i brakuje Ci pomysłów na nowe smaki soków w tym artykule podamy kilka przepisów na odchudzające soki warzywne.
Sok z jarmużu – przepis
Jarmuż stosunkowo niedawno zyskał popularność, głównie dzięki propagowanej zdrowej diecie warzywnej pełnej oczyszczających koktajli na odchudzanie. Jego wspaniałe właściwości bardzo korzystnie wpływają na szereg metabolizmów w naszym ciele. Oczywiście rekomenduje się również włączyć jarmuż do diety odchudzającej. Liście jarmużu pełne są witamin, z czego witaminy C znajdziemy tutaj więcej, niż w cytrusach. Szklanka liści jarmużu zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Oprócz tego warzywo to jest pełne witaminy K, E i B oraz kwasu foliowego. Co ciekawe dominującym minerałem w tym zielonym warzywie liściastym jest wapń. Warto zaznaczyć, że jest go więcej, niż w mleku, dlatego zaleca się go osobą uczulonym na produkty mleczne, ale i wszystkim świadomie odżywiającym się osobom. Jarmuż obfituje również w pokaźne ilości żelaza oraz fosfor i cynk. Jarmuż jest doskonałym dodatkiem do wszystkich soków warzywnych i owocowych, właśnie ze względu na bogactwo witamin i minerałów.
Przepis:
- 200 g jarmużu
- 1/4 cytryny
- 2 jabłka
Wszystkie składniki należy umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do wyciskarki wkładamy jarmuż, jabłka i cytrynę na przemian i zaczynamy wyciskanie. Powstały sok należy od czasu do czasu przemieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Sok pomidorowy – przepis
Pomidory są bogate w antyoksydanty, w tym w witaminę C, która posiada szereg wspaniałych właściwości, a jedną z nich jest wspomaganie redukcji tłuszczu w organizmie. Witamina C odpowiada za aktywację żelaza, które odpowiedzialne za zapobieganie anemii oraz transport tlenu, niezbędnego w procesie spalania tłuszczu w komórkach organizmu. Uwaga. Witamina C w zajmuje to samo miejsce w komórkach, co glukoza i jeżeli jest więcej witaminy, blokuje w ten sposób wysyłanie przez glukozę informację do wątroby o konieczności produkcji tłuszczu zapasowego. Witamina również odpowiada za budowę silnej odporności. Pijąc sok pomidorowy warto pamiętać przede wszystkim o likopenie czyli składniku młodości.
Składniki:
- 2 pomidory malinowe
- 2 łodygi selera naciowego
- pół ząbka czosnku
- świeża bazylia
Warzywa należy umyć przed włożeniem do wyciskarki. Wyciśnięty sok możesz odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Możesz spróbować również zaostrzyć smak dodając odrobinę papryczki chilli.
Sok z ogórka na odchudzanie – przepis
Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw, szczególnie w okresie letnim, dzięki temu, że w ponad 95% składa się z wody i znakomicie gasi pragnienie. Większość z nas niestety popełnia podstawowy błąd i obiera go ze skórki, a to właśnie w niej znajdują się sterole, które skutecznie usuwają z organizmu złe cholesterole. Dlatego przygotowując sok z zielonych ogórków, nie obieraj ich. Ogórki posiadają w sobie niewielką ilość witamin A, C, K i B, a także minerałów; potas, magnez czy fosfor. Warzywa te są źródłem bogatym w związki zasadowe, które mają właściwości odkwaszające organizm. Ogórek zielony jest wykorzystywany w procesie odchudzania z racji właściwości wspomagających procesy trawienne, przyspieszają spalanie nadmiaru kalorii oraz co ważne usuwają z organizmu nadmiar wody i toksyny.
Przepis:
- 2 duże ogórki zielone
- 2 jabłka
- świeża mięta
- plaster ananasa
Ogórki zielone myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, jabłka, miętę i ananasa kroimy na nieco większe kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki. W upalne dni najlepiej podawać schłodzony.
Świeże warzywa są doskonałym źródłem bogatym w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczne, czyli doskonale sprawdzają się, jako uzupełnienie diety odchudzającej. Należy pamiętać, że przygotowane soki z warzyw nie mogą stanowić jedynych posiłków, gdyż niedobór potrzebnych kalorii w ciągu dnia jest równie niekorzystny, jak jego nadmiar. Przygotowując soki możesz, tak jak my, mieszać ze sobą warzywa, ale również dodawać owoce. Oczywiście staraj się wybierać te o niskiej zawartości cukrów, bądź też dodawać ich śladowe ilości. Odchudzając się należy pamiętać o systematyczności i silnej woli, ponieważ tylko konsekwencja swoich wyborów i czynności doprowadzi Cię do celu. Soki z warzyw to również wspaniały sposób na przekazanie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym przygotowując soki warto kupować warzywa od sprawdzonych dostawców.