TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY

Tradycyjny, esencjonalny i aromatyczny czerwony barszcz wigilijny jest absolutną podstawą bez której wigilijny stół nie istnieje dla większości z nas. Czerwony barszcz wigilijny tradycyjnie przygotowuje się wyłącznie z naturalnych składników, świeżych buraków, suszonych grzybów i aromatycznych przypraw. Poznaj nasz przepis na wigilijny barszcz czerwony, który będzie dopełnieniem przepisów na Twoje ukochane potrawy świąteczne.

SKŁADNIKI NA TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 jabłka
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn lub 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 300 – 500 ml zakwasu buraczanego
  • 2 łyżki soli
  • czarny pieprz 1 łyżeczka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki

RZYGOTOWANIE

  • Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj suszone borowiki.
  • Cebulę i czosnek przekrój na pół i dodaj do grzybów. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 – 30 minut. Wywar z grzybów powinien delikatnie bulgotać, nie gotować się zbyt mocno.
  • W międzyczasie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
  • Porządnie umyj buraki i seler, obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. następnie umyj i przekrój na połówki jabłka razem ze skórką.
  • Starte buraki, seler oraz jabłka włóż do dużego garnka i dolej 3 litry wody oraz wywar razem z grzybami. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj powoli na małym ogniu. W międzyczasie dodaj również zakwas buraczany oraz goździki.
  • Po doprowadzeniu do wrzenie gotuj wywar przez kolejne 20 minut dalej na małym ogniu. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny lub ocet i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Barszcz odstawić na około godzinę.
  • Po tym czasie do barszczu dodaj sól do smaku, pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku. Ponownie odstaw na minimum godzinę, a najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia.
  • Barszcz przecedź i odstaw do lodówki.

Wskazówka: przed podaniem podgrzewaj swój pyszny barszcz wigilijny, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dzięki temu barszcz zachowa piękny, apetyczny kolor.

Jeśli w przedświątecznej gorączce brakuje Ci czasu na gotowanie lub masz ochotę na spróbowanie naszego klasycznego barszczyku wigilijnego, znajdziesz i zamówisz go TU z dostawą jeszcze przed Świętami.


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY”;