TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY

Tradycyjny, esencjonalny i aromatyczny czerwony barszcz wigilijny jest absolutną podstawą bez której wigilijny stół nie istnieje dla większości z nas. Czerwony barszcz wigilijny tradycyjnie przygotowuje się wyłącznie z naturalnych składników, świeżych buraków, suszonych grzybów i aromatycznych przypraw. Poznaj nasz przepis na wigilijny barszcz czerwony, który będzie dopełnieniem przepisów na Twoje ukochane potrawy świąteczne.

SKŁADNIKI NA TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 jabłka
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn lub 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 300 – 500 ml zakwasu buraczanego
  • 2 łyżki soli
  • czarny pieprz 1 łyżeczka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki

RZYGOTOWANIE

  • Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj suszone borowiki.
  • Cebulę i czosnek przekrój na pół i dodaj do grzybów. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 – 30 minut. Wywar z grzybów powinien delikatnie bulgotać, nie gotować się zbyt mocno.
  • W międzyczasie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
  • Porządnie umyj buraki i seler, obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. następnie umyj i przekrój na połówki jabłka razem ze skórką.
  • Starte buraki, seler oraz jabłka włóż do dużego garnka i dolej 3 litry wody oraz wywar razem z grzybami. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj powoli na małym ogniu. W międzyczasie dodaj również zakwas buraczany oraz goździki.
  • Po doprowadzeniu do wrzenie gotuj wywar przez kolejne 20 minut dalej na małym ogniu. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny lub ocet i wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Barszcz odstawić na około godzinę.
  • Po tym czasie do barszczu dodaj sól do smaku, pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku. Ponownie odstaw na minimum godzinę, a najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia.
  • Barszcz przecedź i odstaw do lodówki.

Wskazówka: przed podaniem podgrzewaj swój pyszny barszcz wigilijny, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dzięki temu barszcz zachowa piękny, apetyczny kolor.

Jeśli w przedświątecznej gorączce brakuje Ci czasu na gotowanie lub masz ochotę na spróbowanie naszego klasycznego barszczyku wigilijnego, znajdziesz i zamówisz go TU z dostawą jeszcze przed Świętami.


Share this post: 

2 komentarz do “TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY

  1. […] Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany, sól oraz pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przestudzony barszcz odcedzamy. Jeżeli lubisz bardziej wyrazisty smak barszczu wigilijnego, możesz dodać więcej zakwasu buraczanego. Nasz sprawdzony, tradycyjny przepis na czerwony barszcz wigilijny znajdziesz również TU. […]

  2. […] Pierwszą część wpisu znajdziesz we wcześniejszym artykule na naszym blogu, a w nim przepis na wigilijny barszcz, świąteczne uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, znajduje się tam również […]

Leave a reply