Nowoczesne potrawy wigilijne – przepisy

Grudzień czyli ostatni, ale i najpiękniejszy, magiczny miesiąc w roku. Zapach choinki, zimowa herbata z pomarańczami, goździkami i cynamonem, korzenne ciasteczka, światełka na ulicach i oczywiście przygotowania do świąt. Grudzień pomimo swoich 31 dni, mija niezwykle szybko i ani się obejrzymy nadchodzi czas przedświątecznych przygotowań. Kupowania i ubierania choinki, porządków w domu i oczywiście szykowania potraw wigilijnych. w tym wpisie przygotowałyśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na dania świąteczne, w nieco innej wersji. Będą to nowoczesne potrawy wigilijne. Do wigilii zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i planowanie świątecznego menu. Warto jednak nieco zmodyfikować znane nam od lat potrawy i w tym roku postawić na nowoczesne potrawy wigilijne. Bez obaw, my też nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez karpia, barszczu czy pierogów z kapustą i grzybami. Makowiec, wigilijna kutia i kompot z suszu również się znajdą. W końcu bez tego nie ma tradycyjnych świąt. Nasze świąteczne przepisy będą tylko nieco zmodyfikowane. Pierwszą część wpisu znajdziesz we wcześniejszym artykule na naszym blogu, a w nim przepis na wigilijny barszcz, świąteczne uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, znajduje się tam również wigilijna zupa grzybowa.

5. Karp

Nowoczesne potrawy wigilijne i tradycyjny karp? Oczywiście, że tak. Jednak przyrządzony nieco inaczej. Karpia na wigilijny stół podajemy w bardzo różnej formie: smażonej, pieczonej, po żydowsku czyli w galarecie czy też w cieście. Kap jest to ryba typowo świąteczna, którą większość z nas jada jedynie raz w roku. Karp nie musi być nudny. Poznaj nasze przepisy na nowoczesne potrawy wigilijne i pomysł na karpia inaczej. Karp pieczony w miodzie.

Karp wigilijny – przepis na sprawdzone nowoczesne potrawy wigilijne

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia, oczyszczonych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka oliwy

Jak przygotować karpia na wigilię

Przygotowywanie karpia w miodzie zaczynamy na dzień przed wigilią. Oczyszczone płaty karpia należy pokroić na porcje. Obsypać solą a następnie obtoczyć w mące. Cebulkę obrać i pokroić na drobne piórka. Płaty karpia należy następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia przełożyć cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc.

Następnie w wigilię rano wyjmujemy karpie z naczynia, usuwamy cebulę, która nie będzie potrzebna i kawałki ryby umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smażymy partiami po około 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażone filety odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładamy obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polewamy dipem przygotowanym z miodu, musztardy i oliwy. Wstawia do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 15 minut.

6. Ryba po grecku

Ryby są symbolem chrześcijańskim i tradycyjnie w jakiejś postaci powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Oczywiście pierwszym skojarzeniem jest karp, ale równie często na nowoczesne wigilijne potrawy przygotowujemy rybę po grecku. Z reguły na świątecznym stole z 12 potraw wigilijnych, znajdują się dwie potrawy rybne. Ryba po grecku to podstawa wigilijnych potraw. Przygotujemy ją z smażonych lub pieczonych kawałków polędwicy lub filetu rybnego w sosie warzywnym. Bazowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach z pietruszką i korzeniem selera, cebulą i przecierem pomidorowym. Sos warzywny dusimy na małym ogniu i warstwowo przykrywamy nim rybę.

Ryba po grecku – przepis na sprawdzone nowoczesne potrawy wigilijne

Składniki:

  • 1 kg polędwicy lub filetu z dorsza
  • duży korzeń selera
  • 1 kg korzenia pietruszki
  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren angielskich
  • 5 – 10 liści laurowych
  • mąka do panierowania ryby

Jak zrobić rybę po grecku?

Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobne piórka. Na patelni podsmażamy na oleju cebulkę, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy do miękkości jakieś 20 – 30 minut.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Całość smażymy na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Rybę dokładnie umytą i osuszoną przyprawiamy solą i obtaczamy w mące z obu stron. Podsmażamy na patelni z obu stron na złoto. Rybę można również upiec w piekarniku. nie dodajemy wówczas mąki, a jedynie sól i odrobinę oleju. Pieczona ryba będzie mniej kaloryczna i bardziej lekkostrawna.

Rybę dzielimy na trzy części i przekładamy do półmiska, układając warstwami z warzywnym sosem (ilość warstw zależy od wysokości naczynia). Możemy tak już zostawić nasze danie wigilijne lub dodatkowo zapiec w piekarniku.

Do naczynia żaroodpornego nakładamy podsmażoną rybę i przekładamy warstwami równomiernie warzywny farsz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Rybę po grecku tradycyjnie podajemy na zimno, choć podgrzana na ciepło smakuje równie pysznie.

7. Kutia

Kutia czyli potrawa z maku, pszenicy lub orkiszu, bakalii i miodu jest to danie typowo świąteczne, którego na co dzień się nie jada. Z resztą w dzisiejszych czasach jemy bardzo mało maku, w większości jedynie jako dania świąteczne, a to wielka szkoda. Mak jest produktem niezwykle zdrowym, choć wysoce kalorycznym. Mak zawiera sporo wapnia, który cechuje wysoka przyswajalność. Jest to produkt spożywczy polecany szczególnie osobom niejedzącym nabiału czy też weganom. Wracając do świątecznej kutii jest to słodka tradycyjna, choć nieco zmodyfikowana może być również nowoczesna potrawa wigilijna, która składa się z ziaren pszenicy oraz maku. Produkty te są symbolem dostatku, obfitości, urodzaju i płodności.

Świąteczna kutia – przepis na sprawdzone nowoczesne potrawy wigilijne

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren pszenicy
  • 2 szklanki maku zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru, choć najlepiej dodać do smaku
  • 3/4 szklanki miodu
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 płatków migdałów
  • mleko do sparzenia maku 0,5 l

Jak zrobić wigilijną kutię?

Ziarna pszenicy zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie je zagotowujemy, odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Pszenicę bądź orkisz, jeśli wolisz zdrowszą wersję wigilijnych potraw, gotujemy do miękkości. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mak płuczemy, następnie sparzamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na całą noc. Rano po ostygnięciu, wchłonięciu części mleka i zwiększeniu objętości odcedzamy dokładnie nadmiar płynu. Najlepiej użyć do tego sitka o bardzo drobnych oczkach lub przecisną mak ręcznie przez gazę. Łączymy z odcedzoną pszenicą oraz płynnym miodem i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane drobno bakalie i namoczone we wrzątku przez kilka minut, odcedzone rodzynki. Nasza tradycyjna kutia wigilijna jest już gotowa. Jeśli jednak chcesz aby była zmodyfikowana bo lubisz nowoczesne potrawy wigilijne dodaj do kutii skórkę startą ze sparzonej cytryny lub limonki. Cytrusowy dodatek orzeźwi to tradycyjne świąteczne danie.

8. Makowiec

Przedstawiamy prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, gdyż nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu. Do tego wygląda pięknie na świątecznym stole.

Makowiec – przepis na sprawdzone nowoczesne potrawy wigilijne

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka średnich jajek
  • pół szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych

Składniki na masę makową i lukier

  • 500 g maku zmielonego
  • 3 białka jajka
  • cukier puder
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 200 g rodzynków namoczonych przez chwilę w wodzie

Jak zrobić makowiec

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Masło, mleko oraz cukier umieść w rondelku. Całość podgrzewaj na małym ogniu do momentu roztopienia się masła. Rondelek zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni.  

W sporej misce umieść dwa żółtka. Dodaj do nich 40 gramów świeżych drożdży. Tak samo możesz zrobić z suchymi drożdżami jeśli takich używasz. Żółtka rozetrzyj z drożdżami i z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę. Ciasto wyrabiaj około 5 minut.

Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Ciasto powinno być w misce, przykryte czystą ściereczką kuchenną lub folią. Miskę z ciastem drożdżowym umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, do 40 stopni lub w pobliżu kaloryfera.

Domowa masa makowa – jak zrobić

Domowa masa makowa ma cały szereg zastosowań. Możesz jej użyć do ciast ucieranych, do drożdżówek i makowców, a nawet do pierogów, naleśników czy owsianki. Świetnie sprawdzi się do świątecznych klusek z makiem lub też serników mieszanych. Masę makową możesz również podzielić na porcje i zamrozić. Mak wsyp do garnka i zalej trzema szklankami wody. Całość zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze pięć minut. Po tym czasie całość przelej na duże, ale drobne sitko. Odstaw na 20 minut, by mak przestygł. W tym czasie pozbędziesz się też nadmiaru wody. Tak odcedzony mak może nie wymagać dodatkowego odciskania go przez gazę. Jeśli jednak będzie zbyt wodnisty użyj gazy do odciśnięcia nadmiaru wody. Takiego maku nie trzeba już mielić. Jest gotowy do użycia. 

Ostudzony i odciśnięty mak przełóż do większej misy. Dodaj cztery łyżki miodu naturalnego, czyli około 80 gramów miodu (lipowy, akacjowy). Wsyp jeszcze około 100 gramów cukru pudru. Dodaj około 20 gramów masła i wsyp namoczone wcześniej rodzynki. Po jej przestudzeniu dodaj ubite na sztywno białka dwóch jajek. Pianę z jajek lekko wmieszaj w masę.

Jak zwijać makowiec?

Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę. W cieście drożdżowym jest sporo masła i nie ma potrzeby podsypywania mąką. Ciasto jednak nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Na placek wyłóż masę makową. Zwijaj makowiec w rulon. Po zwinięciu przełóż go na papier do pieczenia i zawiń go dwukrotnie pozostawiając około 1 cm po bokach. Dzięki temu makowiec nie rozklei się w trakcie pieczenia. Zawinięty w papier makowiec umieść na blaszce, na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni z termoobiegiem. Makowiec piecz 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl jego drzwiczki na 15 minut. Po tym czasie możesz wyjąć makowiec, odwinąć go z papieru i zostawić na kratce do wystudzenia i zdobienia. 

9. Kompot z suszu

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, moreli
  • 4 litry zimnej wody
  • ewentualnie miód do smaku
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • świeże jabłko
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić wigilijny kompot z suszu

Owoce suszone płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i odstawiamy aby się pomoczyły przez około pół godziny. Do owoców na kompot z suszu możesz od razu dodać cynamon, goździki oraz pozostałe przyprawy korzenne. Następnie całość zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy przez ok. 10 – 20 minut do momentu aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać. Świeże jabłko możesz w tym czasie pokroić w ósemki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i dodać pod koniec gotowania kompotu z suszu. Na koniec możesz doprawić sokiem z cytryny oraz posłodzić miodem jeśli lubisz słodki smak. Gotowy kompot z suszu odstawiamy na ok. 2 – 3 godziny. Nasz pomysł na nowoczesne potrawy wigilijne i nieco zmodyfikowany kompot z suszu to dodanie do niego kilku gałązek rozmarynu oraz imbiru. Przyprawy te zaostrzą nieco smak oraz jeszcze lepiej pobudzą procesy trawienia, których praca przy wigilijnym stole jest mocno wskazana.


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „Nowoczesne potrawy wigilijne – przepisy”;