Szybkie potrawy wigilijne – Przepisy na Święta

Świąteczne potrawy w trybie last minute. Te szybkie potrawy wigilijne przyrządzisz w bardzo krótkim czasie!

Świąteczne przepisy na szybkie i proste wigilijne potrawy

Czas przedświątecznego odliczania do  Bożego Narodzenia zaczyna się już na początku grudnia. Większość z nas tę magiczną atmosferę odczuwa na już kilkanaście dni przed wigilią. Choć pracy w czasie przedświątecznym nie brakuje. Jesteśmy zajęci codziennymi obowiązkami, porządkami, zakupem choinki, świątecznym dekorowaniem wnętrz oraz poszukiwaniem idealnych prezentów pod choinkę. Wiele z nas narzeka na brak czasu i energii, tak bardzo potrzebnych do przyrządzenia wigilijnych potraw. Spokojnie, nie ma się czym przejmować! Z myślą o wszystkich zabieganych przygotowaliśmy szybkie i łatwe potrawy wigilijne, które sprawdzą się jako bożonarodzeniowa opcja last minute! Obok przepisu na barszcz i pierogi, które znajdziesz w w pierwszej części naszego wigilijnego wpisu – TU, ze świątecznymi przepisami, na elegancko przystrojonym stole możesz zaserwować swoim gościom takie dania świąteczne jak słodki piernik korzenny, śledź pod pierzynką, czy pyszną i zdrową rybkę, tym razem nie po grecku. przepis na rybę po grecku znajdziesz za to TU. Zapraszamy na świąteczne przepisy last minute.

10. Tatar ze śledzia a la śledź pod pierzynką – szybkie potrawy wigilijne

Składniki:

  • 5 płatów dobrego śledzia matias w oleju
  • 1 cebulka czerwona
  • 50 g rodzynków sułtańskich namoczonych uprzednio przez 5 min w gorącej wodzie i odsączonych
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • olej lniany 5 łyżek
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sólo gruboziarnista do smaku
  • batat
  • por – 5 cm zielonej części
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Jak zrobić śledzia pod pierzynką

Płaty śledzia odsączamy z oleju i drobno kroimy, na paseczki o grubości 2 cm. Przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w małe piórka. Pietruszkę i koperek siekamy, dorzucamy do śledzia. Mieszamy całość łącząc wigilijnego śledzia z namoczonymi i odsączonymi z wody rodzynkami. Dodajemy wymieszaną musztardę, olej lniany, sól najlepiej gruboziarnistą również świeżo zmieloną i świeżo mielony pieprz. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce tak aby smaki przegryzły się i połączyły w całość.

Zabieramy się za przygotowywanie pierzynki do naszego śledzia, w końcu to śledź pod pierzynką w wersji szybkiej i nowoczesnej. Batata obieramy ze skórki lub tylko porządnie szorujemy pod gorącą wodą. Kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skraplamy olejem. dodajemy sól. Dzięki połączeniu soli i oleju skórka batatów będzie złocista i chrupiąca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy do miękkości jakieś 25 – 35 minut. Wyciągamy upieczone bataty z piekarnika, studzimy i układamy na wierzchu naszego śledzia. Por kroimy na drobne piórka i posypujemy nim całość. Ekspresowy śledź pod pierzynką gotowy. Spróbuj przygotować to danie, które wpisałyśmy na listę szybkie potrawy wigilijne, bo przecież jakże inaczej.

11. Ryba na wigilię w delikatnej panierce

Ryba na Wigilię to nie tylko tradycyjny karp smażony czy ryba po grecku. Dania z ryb są jednymi z najważniejszych na świątecznym stole. W tym roku możesz nie tylko zaskoczyć wszystkich pewnymi nowościami na świątecznym stole ale i przygotować ekspresowe, proste i szybkie dania wigilijne.

Jak przygotować rybę na wigilię

Proste i szybkie przepisy na święta nie oznaczają, że wigilijne potrawy będą mało efektowne czy nie apetyczne, wręcz przeciwnie.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • sólo i pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • cytryna

Filety dorsza wypłucz pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz. Przypraw solą i pieprzem z każdej strony i obtocz w mącę. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż filety ryby. Smaż przez około 5 minut na każdej ze stron. Usmażoną na złoto rybę przełóż delikatnie na półmisek i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Nasza ryba na wigilię nie po grecku jest gotowa. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

12. Piernik świąteczny

Piernik świąteczny z naszego szybkiego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami, będzie idealny. Ten szybki przepis na piernik jest niezawodny, od razu mięciutki i wilgotny. Możesz go przekroić po upieczeniu i przełożyć marmoladą, będzie to jeszcze bardziej świąteczne ciasto. A całość polana polewą z czekolady będzie się pięknie prezentować i ozdabiać Twój świątecznym stół. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę. Piernik jest bardzo delikatny i aromatyczny. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie. Świetnie przechowuje się po upieczeniu, więc spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce, jeśli przypadkiem nie zjecie go w te święta.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g mioduzybkie potrawy wigilijne
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • Polewa:
  • 50 ml mleka
  • 50 ml masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić piernik świąteczny

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz z przyprawą do piernika. Orzechy i śliwki drobno poszatkuj. Żółtka oddziel od białek. Dodawaj pojedynczo żółtka do masła. Do masy powoli wlewaj miód i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzuć orzechy i śliwki. Osobno ubij białka, delikatnie wymieszaj je z masą piernikową. Foremkę wyłóż starannie papierem do pieczenia. Przelej do niej masę, wstaw do piekarnika i piecz przez około 50–60 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem lub nożykiem czy masa na pewno jest już gotowa. Piernik ostudź.

Polewa do piernika

W rondelku zagrzej mleko z masłem i czekoladą na bardzo małym ogniu. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto polej kremową, płynną czekoladą.


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „Szybkie potrawy wigilijne – Przepisy na Święta”;