Zastanawiasz się jakie potrawy wigilijne powinny się znaleźć na stole w Święta Bożego Narodzenia? Szukasz sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na 12 potraw wigilijnych dla swoich najbliższych? Idealnie się składa! W tym wpisie na blogu znajdziesz listę dań wigilijnych, które goszczą u mnie na stole wigilijnym od lat. Ciekawe czy u Ciebie również staną się tradycją na świątecznym stole. Jeśli chcesz poznać przepis na nasze sprawdzone wigilijne potrawy zapraszamy Cię do pierwszej części artykułu. znajdziesz tu przepisy na wigilijny barszcz czerwony z uszkami, świąteczną zupę grzybową oraz pierogi z kapustą i grzybami.
Potrawy wigilijne 12 dań na wigilię
Czy zastanawiałaś się kiedyś dlaczego na świątecznym stole występuje właśnie dwanaście potraw wigilijnych? Wierzenia ludowe tłumaczą tradycję 12 potraw wigilijnych, które oznaczają dwanaście 30głosi, że cały kolejny rok będzie taki sam jak właśnie wigilia. Warto zatem spróbować wszystkich potraw wigilijnych, ponieważ opuszczenie jednej z nich, według tego przesądu, oznacza rezygnację z jednej przyjemności w najbliższym roku.
Przepisy na potrawy wigilijne
1. Barszcz wigilijny czerwony z uszkami – przepis
Dla większości z nas jest to potrawa najbardziej wyczekiwana z wszystkich potraw wigilijnych. Po pierwsze uszka zazwyczaj jadamy tylko raz do roku w święta, więc czekamy na nie z utęsknieniem. Po drugie jest to pierwsze danie, które trafia na wigilijny stół po całym postnym dniu pełnym przygotowań, więc nasz burczący brzuch zeka na nie z utęsknieniem.

Składniki na barszcz wigilijny :
- 4 l wody
- 2 kg buraków
- 50 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 duża marchewka
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml zakwasu buraczanego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 2 łyżki octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- goździki – 6 sztuk
Jak przygotować barszcz wigilijny:
Grzyby zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i wstawiamy na gaz. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe (6 szt), ziele angielskie (6 szt) i gotujemy przez 20 minut. Cebulę, czosnek, buraki, pietruszkę, marchewkę oraz seler obieramy i kroimy w większą kostkę.
Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 4 litry. Dodajemy grzyby, wywar grzybowy – 1 szklanka wody z gotowanych wcześniej grzybów, buraki, seler, marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i cebulę plus goździki.
Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany, sól oraz pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przestudzony barszcz odcedzamy. Jeżeli lubisz bardziej wyrazisty smak barszczu wigilijnego, możesz dodać więcej zakwasu buraczanego. Nasz sprawdzony, tradycyjny przepis na czerwony barszcz wigilijny znajdziesz również TU.
2. Uszka wigilijne – przepis
Uszka wigilijne są symbolem samym w sobie. Niewątpliwie należą do ulubionych dań na świątecznym stole. Tradycyjne potrawy wigilijne, bez uszek po prostu nie istnieją. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na domowe uszka wigilijne.

Składniki na uszka wigilijne:
Farsz:
- 200 g suszonych grzybów np. borowików
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Wigilijne potrawy – jak zrobić farsz na uszka wigilijne?
Zaczynamy od grzybów. Suszone grzyby gotujemy przez 5-10 minut. Suszone grzyby możesz również wcześniej zalać gorącą wodą, odstawić na min 2 godziny i podgotować na małym ogniu. Następnie płuczemy je i odcedzamy. Cebulkę podsmażamy na maśle. Podsmażone i wystudzone grzyby siekamy na drobną kosteczkę, mieszamy z cebulką i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.
Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
Ciasto na uszka robimy identyczne jak ciasto na pierogi. Na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną, na jej środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajko, dodajemy miękkie masło oraz sól. Wyrabiamy nożem lub dużą łyżką dolewając stopniowo gorącą wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy cieniutko i kroimy kwadraty. Do każdego nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy dokładnie boki, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, jakieś 2 minuty, do momentu aż uszka wigilijne wypłyną na wierzch.
3. Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Grzyby tradycyjnie kojarzone były z siłą i zdrowiem, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. W wigilię na bazie grzybów przygotowujemy uszka wigilijne oraz zupę grzybową.

Przepis na wigilijną zupę grzybową
W przepisie podana jest minimalna ilość grzybów jaka powinna być użyta w zupie. Oczywiście możesz dodać ich najwięcej. Proporcje to min średnio 1 szklankę suszonych grzybów na 4-5 l wody. Dodatkiem do zupy może być kwaśna śmietana oraz domowej roboty kluski lane. Zatem bierzemy się do gotowania, oto przepis na wigilijną zupę grzybową.
Składniki:
- 2 l wody
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 250 g suszonych borowików
- 50 g suszonych podgrzybków
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
Wigilijne potrawy – jak zrobić zupę grzybową wigilijną?
Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wrzątku i odstawiamy na dwie godziny. Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone w słupki marchewki, pietruszki i seler. Dodajemy również suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu przez 30 – 40 minut. Po tym czasie mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z połową kubka wywaru oraz łyżką mąki, którą możesz pominąć. Dodanie mąki sprawi, że zupa grzybowa będzie gęściejsza i bardziej aksamitna. Wymieszaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie ściągamy z palnika.
4. Pierogi z kapustą i grzybami – przepis
Pierogi z kapustą i grzybami to świąteczny klasyk, który pojawia się chyba w każdym polskim domu na święta. Wigilijne i świąteczne potrawy różnią się ze względu na region kraju, jednak pierogi z kapustą i grzybami znane i uwielbiane są absolutnie wszędzie.

Składniki na ciasto na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami:
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 200 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 100 g suszonych grzybów najlepiej borowików lub podgrzybków
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki wody
- szczypta pieprzu, soli

Wigilijne potrawy – przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Suszone grzyby gotujemy przez 10 – 20 minut, odstawiamy, drobno kroimy. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane suszone, odsączone z wody grzyby i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Kapustę kiszoną odcedzamy z nadmiaru soku i drobno siekamy nożem. Następnie dodajemy ją do grzybów wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami i zalewamy wodą. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i masło. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne. Zagniatamy kulę z gotowego ciasta, odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W międzyczasie nastawiamy wodę w dużym garnku na gotowanie i solimy. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółeczka wielkości szklanki. Nakładamy porcje farszu. Sklejamy pierogi bardzo dokładnie, tak by farsz nie wypłynął z brzegów podczas gotowania. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, przez około 3 minuty. Pierogi z kapustą i grzybami polewamy solidnie roztopionym masełkiem. Masło lub olej pozwolą uniknąć sklejenia się pierogów.
Szybkie potrawy wigilijne - Przepisy na Święta • – :
[…] na barszcz i pierogi, które znajdziesz w w pierwszej części naszego wigilijnego wpisu – TU, ze świątecznymi przepisami, na elegancko przystrojonym stole możesz zaserwować swoim gościom […]