Dynia kojarzy Ci się głównie z Halloween? Czas zatem zdecydowanie zmienić swoje podejście do tego warzywa. Dowiedz się jak wykorzystywać dynię w swojej kuchni i przygotowywać z niej pyszne, zdrowe i szybkie potrawy. Poznaj powody, dla których warto jeść dynię. Sprawdź, jakie znajduje zastosowanie.
W jakim okresie trwa sezon na dynię?
Sezon na dynie zaczyna się wczesną jesienią i trwa niemal całą zimę. Od września nawet do marca. Dania z dyni, takie jak zdrowa zupa dyniowa, sałatka z pieczoną dynią, mus dyniowy czy koktajle z dynią, a nawet sok z dyni, powinny królować na Twoim stole. To jesienne warzywo stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Ma także szerokie zastosowanie w zdrowej kuchni, które nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia halloweenowych ozdób.

Dynia – wartości odżywcze
Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wielu witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dyni znajdziesz sporo beta – karotenu, witaminę C, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas oraz błonnik pokarmowy.
Dynia – właściwości
Dynia powinna być cenionym warzywem sezonowym ze względu na swoje właściwości. Jej prozdrowotne działanie wynika z zawartości cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej. Można ją więc piec, gotować, smażyć bez obaw, że straci ważne składniki. Dynia pomaga obniżyć ciśnienie i ułatwia trawienie różnych pokarmów. Warzywo to bierze również udział w powstawaniu serotoniny, czyli tzw hormonu szczęścia. W jaki sposób? Wszystko za sprawą aminokwasu o nazwie tryptofan w składzie, który wspomaga produkcję serotoniny i należy go dostarczać z zewnątrz, naturalnie najlepiej wraz ze zdrowym jedzeniem. Dynia zawiera w składzie także błonnik, który wpływa korzystnie na proces trawienia. Dodatkowo ma niską kaloryczność, więc jest to idealny produkt dla osób chcących schudnąć lub utrzymać wagę.
Właściwości przeciwzapalne dyni
Miąższ dyni zawiera sporą ilość beta – karotenu (witaminy A), który odpowiada za piękną, energetyczną, pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Prowitamina A nazywana jest również witaminą młodości, nie bez powodu. Witamina A przyczynia się do poprawy wyglądu oraz kondycji naszej skóry. Dodatkowo delikatnie ją przyciemnia, dzięki czemu wyglądamy na delikatnie opalone. Wystarczy zjeść szklankę puree z dyni, upieczonego lub ugotowanego miąższu, aby dostarczyć organizmowi aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Dynia i wpływ na kondycję skóry
Z uwagi na zawartość witaminy C, witaminy E a także wspomnianej witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję skóry. Spożywanie jej w sezonie regularnie, w dużych ilościach może pomóc w walce z trądzikiem, łojotokiem oraz opóźnić procesy starzenia. Dla lepszego wchłaniania się witamin zawartych w tej roślinie, warto dodawać do potraw z dyni porcję zdrowego tłuszczu. Może to być masło klarowane ghee, oliwa czy olej lniany zimno tłoczony. Warto wspomnieć, że doskonałym źródłem składników w dyni są jej pestki. Zawierają sporą ilość przeciwzapalnego i wzmacniającego odporność cynku oraz żelaza. Spożywanie pestek dyni polecane jest chorującym na Hashimoto. Uznaje się, że pestki dyni są też świetnym sposobem na odrobaczanie. A olej zimno tłoczony z pestek dyni rewelacyjnie poprawia kondycję skóry, działa jak najlepszy odmładzający kosmetyk.

Dynia poprawia wzrok
Dzięki obecności łatwo przyswajalnego się beta-karotenu, dynia wpływa korzystnie na funkcjonowanie oczu. Może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Spożywanie dyni hamuje również powstawanie tzw kurzej ślepoty.
Dynia – kalorie
Dynia to pyszne warzywo sezonowe, które powinny włączyć do swojej diety osoby chcące schudnąć, dbające o szczupłą sylwetką, a także oczywiście wszyscy chcący się zdrowo odżywiać i dbac o zdrowie swoje, jak i dzieci. Jeśli chodzi o kaloryczność dyni, 100 g surowego warzywa to zaledwie 26 kcal. Natomiast jeszcze mniejszą wartością energetyczną charakteryzuje się dynia ugotowana – ma zaledwie 20 kcal.
Dynia – zastosowanie
Dynia znajduje bardzo szerokie zastosowanie w zdrowej kuchni. Z tego warzywa przygotujesz m.in. pyszne zupy kremy, curry z kurkumą, zdrowe koktajle, ciasta, ciasteczka, przetwory. My jesienią w Juice Concept wyciskamy nawet sok z dyni i jabłek, idealny do picia na ciepło z przyprawami korzennymi w jesienne i zimowe wieczory.
Dynia to niepozorne warzywo, które od teraz powinno zagościć w Twoim domu każdej jesieni oraz zimą. Szybko przekonasz się, jaki potencjał się w nim skrywa.
Pyszna i zdrowa zupa dyniowa
W Juice Concept zawsze wybieramy najzdrowsze, świeże i sezonowe składniki. Tworząc wyroby w naszej manufakturze łączymy produkty smakowe, które odżywiają, a jednocześnie detoksykują ciało z niebezpiecznych związków toksycznych, dostarczą energię, dobre samopoczucie oraz najpotrzebniejsze składniki odżywcze.
Naturalnie w naszej diecie zupowej – cateringu premium z dostawą jedną z najpyszniejszych i najbardziej lubanych zup jest właśnie zupa dyniowa. Nasza zupa z dyni gotowana jest z dodatkiem batatów, kurkumy, imbiru, a także mleka kokosowego bogatego w zdrowe tłuszcze nasycone. Jak każda z naszych zdrowych, naturalnych zup, zupa dyniowa jest również bez dodatku mięsa, bez glutenu, laktozy czy cukru. Nasz catering z dostawą powstaje na bazie wyłącznie świeżych warzyw i owoców z zaufanych, lokalnych źródeł oraz certyfikowanych, sprawdzonych przypraw. Jeśli brakuje Ci czasu, pomysłów na potrawy lub zwyczajnie nie lubisz gotować, a chcesz spróbować aromatycznej, jesiennej zupy z dyni, koniecznie zajrzyj do naszego sklepu z dostawami w całym kraju!
W sklepie znajdziesz oczywiście również inne smaki, które możesz poochać. Dynia na lekkie, rozgrzewające śniadanie zdrowy obiad czy lekkostrawną kolację? To zdrcydowanie świetny pomysł, szczególnie w formie sycącego, ale lekkiego, płynnego posiłku.
