SOKI OCZYSZCZAJĄCE – popularne składniki

Picie świeżych soków oczyszczających pomaga odtruwać organizm, stwarzać mu bardziej zasadowe środowisko, a także daje zastrzyk energii i zapewnia bystrość umysłu.

Soki oczyszczające Cold Pressed to potężna oręż stosowana przez dynamicznie rosnące grono osób, w celu szybkiej i skutecznej redukcji masy ciała, zapoczątkowaniu prawidłowego stylu odżywiania i wsparciu zdrowego stylu życia.

Ilekroć nasza dieta wpadnie „na złe tory” , bo np. z braku czasu sięgamy po produkty wysoko przetworzone oraz tzw. fast food’y lub czasami pofolgujemy sobie przez weekend na grillu i zjemy za dużo, sięgnijmy po zdrowy, świeżo wyciskany sok, aby oczyścić organizm i odciążyć układ pokarmowy.

JAKIE KORZYŚCI ZDROWOTNE PRZYNOSI PICIE SOKÓW OCZYSZCZAJĄCYCH?


Według Kliniki Mayo, kiedy pijemy świeżo wyciśnięte soki, nasz organizm może skuteczniej wchłaniać składniki odżywcze niż wówczas gdy spożywamy całe owoce i warzywa, ponieważ nasz układ trawienny jest odciążony od intensywnej pracy nad błonnikiem. Wiele badań wykazuje, że picie świeżo wyciskanych soków może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, wzmocnić układ odpornościowy, usunąć toksyny z organizmu, wspomóc trawienie i pomóc schudnąć. Stosowanie świeżych soków cold press może również spowodować przypływ energii i pomóc zachować jasność umysłu.

SOKI OCZYSZCZAJĄCE – JAKIE OWOCE I WARZYWA STOSOWAĆ?


Do najpopularniejszych warzyw należą marchew, ogórek, seler, jarmuż, szpinak, buraki i sałata rzymska. Najpopularniejszymi owocami do wyciskania są cytryny, pomarańcze, jabłka i limonki. Inne dodatki to świeży imbir, pietruszka, chlorella i kurkuma.

JAKIE DZIAŁANIA PROZDROWOTNE MAJĄ OWOCE I WARZYWA ZAWARTE W SOKACH OCZYSZCZAJĄCYCH?


Jarmuż – niesamowicie niskokaloryczny, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, pomocny przy zapaleniu stawów i chorobach autoimmunologicznych
Szpinak – największą zaletą szpinaku jest jak bardzo prosto ukryć jego smak. Ale mimo, że jest on bardzo neutralny w smaku równocześnie jest pełen witamin, ma właściwości przeciwnowotworowe i jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie
Ogórek – ponieważ w 95% składa się z wody, jest niesamowitym „odtruwaczem” i pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby i nerek
Cytryna – jeden z najważniejszych produktów, które należy mieć w kuchni, ponieważ jest bardzo skutecznym środkiem oczyszczającym i niweluje gorycz zielonych warzyw
Marchew – znana z tego, że jest znakomitym źródłem beta-karotenu, błonnika, witaminy K i potasu. Marchew jest wiązana z obniżaniem poziomu cholesterolu i poprawą stanu zdrowia oczu

Seler – niskokaloryczny, ponieważ składa się głównie z wody. Jest pokarmem o niskim indeksie glikemicznym oraz dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, witaminy C i witaminy K
Buraki – zawierają składniki odżywcze, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, zwalczać stany zapalne i wspomagać detoksykację organizmu
Jabłka – Pomaga zwalczać stany zapalne i wspiera zdrowie serca
Pomarańcze – wzmacniają układ odpornościowy, ponieważ są bogate w witaminę C, poza tym – są niskokaloryczne 🙂
Kurkuma – działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
Imbir – wspomaga trawienie i układ odpornościowy

Jeśli chcesz sprawić sobie prawdziwy DETOX, sprawdź nasz zestaw HARD, który jest idealny po weekendzie folgowania sobie przy grill’u 🙂

Main Photo by Christina Rumpf on Unsplash


Share this post: 

Bądź pierwszym, który wypowie się na temat „SOKI OCZYSZCZAJĄCE – popularne składniki”;