Omega 3 – dlaczego jest ważna dla zdrowia?

OMEGA 3 czyli uznawana za niezbędne, nienasycone, a dokładniej obok omega 6 wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Cały szereg badań klinicznych wykazuje, że są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy tłuszczowe wpływają na układ nerwowy, układ odpornościowy, wzrok, jakość i kondycję skóry, sprawność mięśniową, ale i krążenie. Kwasy tłuszczowe dzielimy na omega 3, 6 i 9. Niestety większość z naszego społeczeństwa mierzy się z niedoborami wspomnianych kwasów omega 3.

Omega 3 – co to jest?

Kwasy omega-3 stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa funkcjonuje lepiej, jest bardziej przepuszczalna, usprawniając wszystkie procesy życiowe. Wręcz nie sposób wyliczyć korzyści, jakie dają nam kwasy omega. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Kwas DHA jest głównym składnikiem mózgu, gdyż kora mózgowa człowieka zbudowana jest w aż 60% z tego kwasu tłuszczowego.

Do omega-3 zaliczamy kwas linolenowy (ALA), który stanowi substrat do produkcji kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a jego rekomendowane spożycie wynosi 0,5%.

kwas linolenowy (ALA) – podobnie jak witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Kwas ALA określony jest jako niezbędny kwas tłuszczowy, który zwiększa ilość glikogenu w wątrobie oraz poprawia wydolność tlenową mięśni. Produkty bogate w kwas linolenowy pozytywnie wpływają na koncentrację, zwiększają odporność na sytuacje stresowe, poprawiają wygląd skóry poprzez regulowanie gospodarki lipidowej naskórka, wykazując przy tym jednocześnie działanie przeciwstarzeniowe;

kwasu dokozaheksaenowy (DHA) – odpowiada za stabilizowanie ciśnienia krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu chorób układu sercowo – naczyniowego w tym miażdżycy, reguluje gospodarkę hormonalną oraz wpływa na proces detoksykacji, czyli usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo kwas DHA wspomaga układ nerwowy poprzez usprawnienie ukrwienia mózgu;

kwas eikozapentaenowy (EPA) – wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a także przeciwdziała zachorowaniu na insulinooporność oraz cukrzycę typu II. Kwas DHA bardzo istotnie wpływa na funkcjonowanie organizmu dzieci i niemowląt, ponieważ dzięki niemu układ nerwowy i poznawczy może funkcjonować prawidłowo;

Jakie są rodzaje kwasów omega 3?

Niestety, organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować kwasów omega-3 samodzielnie, dlatego jedynymi możliwościami ich pozyskiwania jest dostarczanie ich wraz z odpowiednią dietą. Należy spożywać produkty bogate w ten związek lub sięgnąć po suplementację.

Omega 3 – jaki mają wpływ na organizm człowieka?

Kwasy omega wzmacniają odporność, pomagają zachować młodość na dłużej, skutecznie opóźniają procesy starzenia się szczególnie skóry, poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega trzy unikniesz zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Sprawdź, czym są kwasy omega-3, jakie mają właściwości oraz czym skutkuje ich nadmiar lub niedobór. A jeśli zastanawiasz się, czy omega 3 pomaga w odchudzaniu, odpowiedź brzmi zdecydowanie tak. Okazuje się, że wystarczy odpowiednia ilość kwasu omega 3, a odchudzanie staje się nie tylko zdrowsze, ale i łatwiejsze. Obniżony poziom kwasów omega 3 oraz nierównowaga w proporcjach między omegą 3 a omegą 6 wykrywalna jest u wielu osób z depresją. Co istotne, wspomniane tłuszcze mają swój udział w syntezie dopaminy oraz serotoniny, czyli tzw. hormonów szczęścia. Kwasy omega mają też zastosowanie w leczeniu COVID-19. 

Omega 3 gdzie się znajduje
Kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu

Od tego, czy systematycznie dostarczamy do swojego ciała kwasów omega-3, w dużym stopniu zależy sprawność myślenia, zdolność szybkiego zapamiętywania i dobra pamięć, umiejętność logicznego myślenia, a nawet kreatywność przez całe nasze życie, również w późnych latach. Wielokrotnie udowodniono, że osoby jadające dużo ryb, olejów roślinnych czy orzechów, w starszym wieku wyróżniają się dobrą pamięcią, bystrością umysłu, rzadziej też zapadają na chorobę Alzheimera czy demencję.  

Kwasy omega-3 mogą uchronić przed rakiem

Liczne badania dowodzą, iż kwasy omega-3 mogą uchronić przed rozwojem nowotworów. W tym przypadku ważne jest pochodzenie spożywanej substancji. Okazuje się bowiem, że te pochodzące z ryb morskich są w tym bardziej skuteczne (nawet ośmiokrotnie!!) niż pochodzenia roślinnego. Omega 3 hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca

Spożywanie ryb morskich minimum dwa razy w tygodniu zmniejsza o ponad 50% ryzyko chorób serca, w porównaniu z osobami, które nie jedzą ryb w ogóle lub jedzą tylko raz w miesiącu. Co ciekawe, w przypadku osób, które przeszły zawał ryzyko to zmniejsza się o 42%. Kwasy omega trzy przeciwdziałają również arytmii serca, dlatego osoby z wysokim ich poziomem we krwi umierają na zawał dwa razy rzadziej niż te, którym brakuje tych kwasów. Ponadto omega trzy mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń, zapobiegając tym samym powstawaniu zakrzepów czy zatorów żylnych. Przeciwdziałają również procesom zapalnym w tętnicach prowadzącym do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego HDL, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy. Obniżają poziom cholesterolu, wapnia i trójglicerydów we krwi.

Kwasy omega-3 na alergie i odporność

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega trzy spożywane w odpowiednich ilościach zapobiegają również alergiom, a także wspomagają ich leczenie. Ponadto zwiększają naturalną odporność organizmu. Wiele wskazuje na to, że kobiety, które jadają dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi oraz nowotwór macicy, natomiast mężczyźni na raka prostaty.

Kwasy omega-3 u kobiet w ciąży

Stosowanie kwasów omega-3 w ciąży jest szczególnie ważne nie tylko dla przyszłej mamy, ale i dla dziecka. Okazuje się, że regularne dostarczanie tych substancji u kobiet starających się o dziecko zwiększa szansę na zapłodnienie aż o 40%. Kwasy te wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od samego początku życia płodowego. Okazuje się, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega trzy, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko. Kwasy tłuszczowe omega poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega trzy lepiej się rozwijają, nie mająproblemów z zapamietywaniem i koncentracją, są również sprawniejsze ruchowo.

Omega 3 – gdzie występuje w pożywieniu?
  • tłuste ryby morskie, szczególnie łosoś, halibut, makrela, śledź, dorsz,
  • awokado,
  • owoce morza,
  • olej lniany zimno tłoczony – koniecznie do spożycia na zimno,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • nasiona chia,
  • nasiona konopne,
  • pestki dyni,
  • produkty sojowe – jednak nie należy przesadzać z ich spożyciem. Szczególnie mężczyźni powinni unikać soi.
Omega 3 – kto szczególnie powinien ją spożywać?

Jak już pisałyśmy większość z nas, szczególnie Polaków, cierpi na niedobory omegi 3. Niestety nie jest łatwo dostarczyć odpowiednią podaż tych kwasów tłuszczowych wyłącznie z pożywienia. Jak najbardziej można śmiało stwierdzić, że każdy z nas powinien pamiętać o zbilansowanej diecie bogatej w omegę 3 oraz wsparciu wysokiej jakości suplementami. Jednak szczególną uwagę na dostarczenie omegi 3 powinny zwrócić osoby:

  • kobity w ciąży, karmiące piersią oraz starające się o dziecko,
  • dzieci, szczególnie te z obniżoną odpornością oraz nastolatkowie w fazie intensywnego wzrostu,
  • cierpiące na insulinooporność, hipoglikemię reaktywną, cukrzycę typu I oraz cukrzycę typu II,
  • z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak: Hashimoto, niedoczynność oraz nadczynność tarczycy, RZS, łuszczyca,
  • zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi,
  • z chorobami układu krążenia np. z miażdżycą, chorobą wieńcową lub po przebytym zawale serca,
  • mają nadwagę lub otyłość i trudności z zrzuceniem wagi,
  • weganie oraz wegetarianie, tu rekomendujemy spożycie omegi z alg morskich,
  • wykonały badania, którego wyniki pokazują niedobory omegi 3 oraz zbyt duży stosunek omegi 6 do omegi 3.
Kwasy omega 3, 6 i 9 – czym się różnią?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) dzielimy na:

  • jednonienasycone (omega 9),
  • wielonienasycone (omega 3 i omega 6).

Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów omega 3 oraz 6, w przeciwieństwie do omegi 9, która jest naturalnie syntetyzowana. Dlatego właśnie tak istotne jest dostarczanie jej egzogennie, czyli wraz z pożywieniem, „z zewnątrz”. Odpowiednio częste spożycie produktów bogatych w omegę 3 jest tu kluczowe. Zbyt wysoka, znaczna przewaga omegi 6 w organizmie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Niestety, współczesny sposób żywienia generuje znacznie wyższe spożycie omegi 6 niż zalecane ilości, kosztem spożywania omegi 3. Rekomendowany stosunek to mniej niż 5:1 (omegi 6 do omegi 3). Natomiast obecnie obserwuje się znacznie większe zależności pomiędzy tymi składnikami u ludzi. Równowaga pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega sześć a omega trzy ma kluczowe znaczenie dla kondycji zdrowotnej oraz zapobiegania chorobom przewlekłym, a jej zaburzenie może wpływać na tworzenie się stanów zapalnych w organizmie. Warto wspomnieć tu również o kwasach z grupy omega 9, które działają korzystnie m.in. na układ krwionośny i serce.

 


Share this post: 

1 komentarz do “Omega 3 – dlaczego jest ważna dla zdrowia?

  1. […] Do soków z wyciskanych można dodać także buraki, co pozwoli pozbyć się toksyn z organizmu. Zawierają one mnóstwo błonnika i betacyjaniny o działaniu oczyszczającym, przeciwzapalnym i chroniącym przed chorobami. Polecane jest również włączenie kiełków, które są bombą witaminową o ogromnej koncentracji cennych składników odżywczych. Z kolei pieprz cayenne, świetny składnik soku detoksykującego, wspomaga układ odpornościowy, krążenie i metabolizm. Do oczyszczających napojów warto dodawać także świeżo zmielone siemię lniane lub podgotowane nasiona lnu złocistego, który dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika, wspomagającego wydalanie toksyn. To idealny składnik soku oczyszczającego jelita. Więcej o kwasach omega 3 piszemy tu. […]

Leave a reply

WYCISKAMY TO CO NAJLEPSZE

A Ty zapisz się i wyciśnij 10% rabatu na pierwsze zakupy!