Jesień wiąże się z niskimi temperaturami, porywistym wiatrem i deszczowymi dniami. Każde wyjście na zewnątrz wychładza organizm, który po powrocie prosi się o coś ciepłego i pożywnego do zjedzenia. W tym czasie z pomocą przychodzą pyszne, rozgrzewające zupy na jesień. Pełne są zdrowych warzyw, przez co stanowią bogactwo witamin i mikroelementów, a na dodatek mają mało kalorii. Poniżej przedstawiamy przepisy na dietetyczne zupy bez laktozy.

Zupa dyniowa z imbirem – rozgrzewające zupy na jesień!
Rozgrzewająca dieta zupowa nie jest nudna. Dominują w niej pyszne warzywa i aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że potrawy mają niezwykły smak. Zupa dyniowa to bez wątpienia królowa jesieni. Jest zdrowa, lekka, a z dodatkiem kurkumy, cynamonu i imbiru stanowi prawdziwą bombę witaminową wzmacniającą odporność.
Składniki:
- 800 g upieczonej dyni
- 1 l gorącej wody lub warzywnego wywaru
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- korzeń imbiru (ok. 2-3 cm)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
- Na początku przygotuj warzywa. A imbir obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W międzyczasie na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek.
- Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Smaż przez minutę, a następnie zalej 2 łyżkami mleka kokosowego. Całość wymieszaj, dodaj pozostałe warzywa (łącznie z dynią), a do garnka wlej wodę lub wywar warzywny.
- Zupę przykryj pokrywką i gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Po tym czasie dodaj mleko kokosowe, cynamon, kurkumę, a także słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ściąnij z ognia, a następnie jeszcze gorącą zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Rozgrzewająca, zdrowa zupa krem z batata i marchewki
Dieta na wzmocnienie odporności jest niezwykle ważna, a właściwie wskazana dla zachowania zdrowia i dobrego samopczucia podczas jesieni. Ponadto w tym czasie niezwykle łatwo przygotować zupy bezglutenowe. Stanowią one zdrowszą alternatywę dla potraw składających się z mąki, makaronu, śmietany, czy mięsa. Co więcej, detoks zupowy jest niezwykle korzystny dla naszego samopoczucia i figury. Dania są pełne witamin odpowiednich dla naszego zdrowia oraz niesamowicie rozgrzewają. Poza tym są lekkostrawne oraz wegańskie. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną i zdrową zupę z batatów.
Składniki:
- 700 ml wody
- 1 batat
- 2 marchewki
- 4 duże łyżki czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i przez minutę smaż na niej cebulkę.
- Następnie do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewką, a na koniec całość zalej wodą.
- Po 5 minutach dodaj do warzyw przepłukaną soczewicę i gotuj przez 15 minut, co chwilę mieszając. Gdy soczewica będzie miękka, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Ściągnij z ognia, a następnie jeszcze gorącą zupę zblenduj na gładki krem.
Kremy z pieczonych warzy to pyszne rozgrzewające zupy na jesień
Krem z pieczonego buraka na jesień
Dieta na odporność to posiłki pełne witamin, minerałów i flawonoidów, a krem z pieczonego buraka to bez wątpienia zupa mocy. Składa się z pieczonych warzyw, pestek dyni i koziego sera. Zawiera mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczy i sycącego białka. Jest to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale i podnosi odporność. Poniżej przedstawiamy przepis na tę zupę wegetariańską.
Składniki:
- 1 l warzywnego wywaru
- 4 pieczonego buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki koziego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaj starte buraki.
- Po czym całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i zagotuj.
- Tak przygotowaną zupę zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj.
- Przelej do miseczek, a następnie udekoruj pestkami dyni oraz kozim serem.
Dieta zupowa jest świetnym sposobem na detoksykację organizmu, ale również wzmocnienie odporności, zgubienie kilku zbędnych kilogramów, poprawę pracy jelit i zasiedlenie mikrobiomu dobrymi bakteriami. Pyszne, sycące, a także bogate w składniki mineralne, niskokaloryczne zupy mocy powinny być podstawą zdrowej, jesiennej diety. Masz ochotę poznać rozgrzewające, a przy tym sycące zupy na jesień? Oto nasza dieta zupowa.