Rozgrzewające zupy na jesień – jakie warzywa wybrać?

Jesień wiąże się z niskimi temperaturami, porywistym wiatrem i deszczowymi dniami. Każde wyjście na zewnątrz wychładza organizm, który po powrocie prosi się o coś ciepłego i pożywnego do zjedzenia. W tym czasie z pomocą przychodzą pyszne, rozgrzewające zupy na jesień. Pełne są zdrowych warzyw, przez co stanowią bogactwo witamin i mikroelementów, a na dodatek mają mało kalorii. Poniżej przedstawiamy przepisy na dietetyczne zupy bez laktozy. 

Zupa dyniowa, rozgrzewające zupy na jesień

Zupa dyniowa z imbirem – rozgrzewające zupy na jesień!

Rozgrzewająca dieta zupowa nie jest nudna. Dominują w niej pyszne warzywa i aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że potrawy mają niezwykły smak. Zupa dyniowa to bez wątpienia królowa jesieni. Jest zdrowa, lekka, a z dodatkiem kurkumy, cynamonu i imbiru stanowi prawdziwą bombę witaminową wzmacniającą odporność. 

Składniki: 

  • 800 g upieczonej dyni
  • 1 l gorącej wody lub warzywnego wywaru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • korzeń imbiru (ok. 2-3 cm)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania: 

  1. Na początku przygotuj warzywa. A imbir obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W międzyczasie na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek. 
  2. Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Smaż przez minutę, a następnie zalej 2 łyżkami mleka kokosowego. Całość wymieszaj, dodaj pozostałe warzywa (łącznie z dynią), a do garnka wlej wodę lub wywar warzywny. 
  3. Zupę przykryj pokrywką i gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (około 20 minut). 
  4. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe, cynamon, kurkumę, a także słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5. Ściąnij z ognia, a następnie jeszcze gorącą zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 
Zupa z batatów z imbirem to rozgrzewające zupy na jesień

Rozgrzewająca, zdrowa zupa krem z batata i marchewki

Dieta na wzmocnienie odporności jest niezwykle ważna, a właściwie wskazana dla zachowania zdrowia i dobrego samopczucia podczas jesieni. Ponadto w tym czasie niezwykle łatwo przygotować zupy bezglutenowe. Stanowią one zdrowszą alternatywę dla potraw składających się z mąki, makaronu, śmietany, czy mięsa. Co więcej, detoks zupowy jest niezwykle korzystny dla naszego samopoczucia i figury. Dania są pełne witamin odpowiednich dla naszego zdrowia oraz niesamowicie rozgrzewają. Poza tym są lekkostrawne oraz wegańskie. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną i zdrową zupę z batatów. 

Składniki: 

  • 700 ml wody
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 4 duże łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób wykonania: 

  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i przez minutę smaż na niej cebulkę.
  3. Następnie do cebuli dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewką, a na koniec całość zalej wodą. 
  4. Po 5 minutach dodaj do warzyw przepłukaną soczewicę i gotuj przez 15 minut, co chwilę mieszając. Gdy soczewica będzie miękka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. 
  5. Ściągnij z ognia, a następnie jeszcze gorącą zupę zblenduj na gładki krem.

Krem z pieczonego buraka na jesień

Dieta na odporność to posiłki pełne witamin, minerałów i flawonoidów, a krem z pieczonego buraka to bez wątpienia zupa mocy. Składa się z pieczonych warzyw, pestek dyni i koziego sera. Zawiera mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczy i sycącego białka. Jest to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale i podnosi odporność. Poniżej przedstawiamy przepis na tę zupę wegetariańską

Składniki:

  • 1 l warzywnego wywaru
  • 4 pieczonego buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki koziego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. 
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaj starte buraki. 
  3. Po czym całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i zagotuj. 
  4. Tak przygotowaną zupę zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj. 
  5. Przelej do miseczek, a następnie udekoruj pestkami dyni oraz kozim serem. 

Dieta zupowa jest świetnym sposobem na detoksykację organizmu, ale również wzmocnienie odporności, zgubienie kilku zbędnych kilogramów, poprawę pracy jelit i zasiedlenie mikrobiomu dobrymi bakteriami. Pyszne, sycące, a także bogate w składniki mineralne, niskokaloryczne zupy mocy powinny być podstawą zdrowej, jesiennej diety. Masz ochotę poznać rozgrzewające, a przy tym sycące zupy na jesień? Oto nasza dieta zupowa.


Share this post: