Zima, choć piękna, większości z nas kojarzy się z zimnem, deszczem i obniżoną odpornością. Podczas chłodniejszych dni, poleca się przygotowywać rozgrzewające napary. Soki na odporność mogą dostarczyć mnóstwo witamin i mikroelementów, które są niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym. Poniżej przedstawiamy pomysły na zimowe napary rozgrzewające, które zrobisz w zaciszu swojego domu.
Sok z imbiru i pomarańczy
Sok z imbirem to klasyczne połączenie imbiru, kurkumy i miodu – najlepszego naparu zwalczającego infekcję. Napój ma mnóstwo pozytywnych właściwości. W samym miodzie znajduje się od 100 do 450 prozdrowotnych składników. Należą do nich witaminy, cynk, potas, magnez, enzymy i fitoncydy. Co więcej, miód powinno się dodawać do napojów, ponieważ wówczas dużo szybciej się wchłania.
Składniki:
- 1 l ciepłej wody
- pół pomarańczy
- cytryna
- korzeń imbiru (2-3 cm)
- kilka goździków
- korzeń kurkumy (1-2 cm)
- duża łyżka miodu
Sposób wykonania:
Cytrynę i pomarańczę obierz ze skórki i włóż do dzbanka odpornego na działanie wysokiej temperatury. Imbir i kurkumę obierz i zetrzyj na drobnej tarce, a następnie dodaj do pozostałych składników. Działanie kurkumy wpływa pozytywnie walkę z zapaleniami. Całość zalej wrzącą wodą i dosyp kilka goździków. Gdy napar przestygnie (10-15 minut), dodaj do niego łyżkę miodu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ traci on swoje właściwości prozdrowotne w kontakcie z wrzącą wodą.
Napar z polskich ziół – róży, czarnego bzu i aronii
Napój z ziół jest pyszny, w pełni naturalny i efektywnie rozgrzewa organizm. Poprawia samopoczucie w stanach podgorączkowych, niweluje dreszcze oraz katar. Zioła zawierają wiele prozdrowotnych właściwości. Bogate są w sterole, olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminy. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Napój będzie idealny dla miłośników herbaty z imbirem.
Składniki:
- 500 ml gorącej wody
- łyżeczka suszu z owoców róży
- łyżeczka suszu z czarnego bzu
- łyżka suszonych owoców aronii
- korzeń imbiru (1-2 cm)
- duża łyżka miodu
- opcjonalnie: mrożone maliny
Sposób wykonania:
Wlej do garnka 500 ml wody. Następnie dodaj do niej susz z owoców róży, czarnego bzu i owoców aronii. Całość zagotuj i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz korzeń imbiru ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce, a maliny zmiksuj. Napar przelej do dzbanka odpornego na wysokie temperatury. Dodaj owoce oraz starty imbri – jego działanie pozwala na regulację problemów związanych z układem pokarmowym. Gdy napój przestygnie (10-15 minut), dodaj do niego łyżkę miodu.
Napój jabłkowo-żurawinowy z dodatkiem cynamonu
Napar z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny dostarcza witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Na temat owoców żurawiny prowadzone były badania naukowe, które wykazały, że jest to składnik bogaty w związki polifenolowe, działające przeciwutleniające i wzmacniająco. Z kolei szczypta cynamonu pomaga na wzmocnienie odporności organizmu w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 500 ml wody
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- mała łyżeczka cynamonu
- duża łyżka miodu
Sposób wykonania:
Zagotuj wodę w rondelku. W międzyczasie pokrój jabłko na drobną kostkę oraz owoce żurawiny na mniejsze kawałki. Składniki wrzuć do dzbanka odpornego na wysokie temperatury, a następnie zalej wrzącą wodą i wsyp cynamon. Gdy napój przestygnie (10-15 minut), dodaj do niego łyżkę miodu i wymieszaj. Napar jest gotowy do spożycia.
Jakie soki pić zimą?
Powyżej przedstawiono 3 najlepsze soki na zimę. Dominują w nich składniki pełne witamin i mikroelementów. Napój oparty na gorącej wodzie, miodzie i cytrusach sprawdzi się jako zimowa herbatka, która w każdym połączeniu smakuje wyśmienicie. Spróbuj przygotować je z miętą, czarną lub zieloną herbatą, a nawet z mlekiem. Zachęcamy do skorzystania z naszych autorskich naparów oraz do stworzenia własnych unikalnych przepisów.