E330 CO TO JEST?
E330 jest to kwas cytrynowy, który istnieje pod nazwą kwasek cytrynowy. Jest powszechnie występującym w przyrodzie, naturalnym kwasem organicznym, który na skalę przemysłową jest pozyskiwany przy użyciu kultur pleśni Aspergillus Niger , rozkładającej cukry takie jak sacharoza, melasa czy syrop kukurydziany. Kwasek cytrynowy oznaczany symbolem E330 jest używany w domowych kuchniach jako przyprawa. Przemysł spożywczy stosuje go jako regulator kwasowości E330, czyli substancję utrzymującą lub nadającą odpowiednio kwaśny smak.
E330 JAK DZIAŁA
E330 jako dodatek do żywności spełnia funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Kwas ten dodawany jest do produktów spożywczych w celu obniżenia ich pH (środowisko kwaśne jest niesprzyjające dla rozwoju większości bakterii, spowalnia reakcje utleniania, które przyspieszają psuciu się żywności). W przypadku produktów nieprzetworzonych, narażonych na ciemnienie enzymatyczne, możesz to zaobserwować w przypadku przekrojonego na połowę awokado czy obranego jabłka, dzięki dodatkowi kwasu cytrynowego możliwe jest zahamowanie działania tych enzymów i zachowanie pożądanej barwy. Możesz wykorzystać go również we własnym domu. Sprawdza się świetnie jako środek do odkamieniania czajnika, czyszczenia rur, serio działa, sprawdziłam to u siebie w mieszkaniu. Wystarczy zmieszać kwasek cytrynowy z wodą, można dodać również odrobinę sody oczyszczonej i uzyskaną pastę nałożyć na kilka minut na zakamienione miejsce. Stosuje się go również jako środek, dzięki któremu kwiaty w wazonie zachowają świeżość na dłużej.
GDZIE JEJ DODAWANY
Kwas cytrynowy E330 możemy znaleźć między innymi w przetworach owocowych, wyrobach cukierniczych, napojach, koncentratach, dodatkach do potraw, w wyrobach piekarskich, ciastkarskich, w margarynach, przetworach mięsnych i rybnych, sosach, deserach mlecznych czy serkach topionych.
Kwas cytrynowy jest stosowany również w kosmetyce jako dodatek do kremów rozjaśniających skórę, płukanek do włosów czy zmywaczach do paznokci oraz pilingów. Kosmetyki zawierające duże stężenie tego kwasu, mogą powodować nadmierne złuszczanie się naskórka oraz podrażnienie oczu i skóry.
Lista E składników stosowanych w przemyśle spożywczym
- E200-E299 – konserwanty
- E300-E399 – przeciwutleniacze
- E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
- E600-E699 – wzmacniacze smaku
- E100-E199 – barwniki
- E700-E799 – antybiotyki
- E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- E1300-E1400 – modyfikowane skrobie
CZY KWASEK CYTRYNOWY JEST ZDROWY
Kwasek cytrynowy uważany jest za nieszkodliwy, a jego dawka nie wymaga limitowania. Organizm ludzki sam wyznacza swoje tolerancje na kwaśny smak. Limitem zastosowanej ilości E330 jest smak produktu po dodaniu jego zbyt dużej ilości będzie zwyczajnie za kwaśny i zniechęcający do zjedzenia. Należy jednak wspomnieć, że w dużych dawkach substancja ta może przyczyniać się do zaburzania gospodarki wapniowej w organizmie, jednak ze względu na intensywny smak, praktycznie nie jest możliwe jego przedawkowanie.
ZAMIENNIKI E330
Zastanawiasz się czy istnieją jakieś inne substancje, które mogłyby zastąpić kwas cytrynowy? Tak, możliwymi zamiennikami mógłby być kwas octowy. Jest to również produkt występujący naturalnie, jednak posiada on charakterystyczny zapach, co ogranicza jego szerokie zastosowanie, w przeciwieństwie do bezwonnego kwasu cytrynowego. Innym możliwym zamiennikiem kwasku cytrynowego jest kwas askorbinowy uważany za wartość dodaną do produktów spożywczych jako naturalny, cenny przeciwutleniacz, będący jednocześnie witaminą. Jest on jednak nietrwały, szybko się utlenia, poza tym jest słabym kwasem. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowy
CZY STOSUJEMY E330 W NASZYCH PRODUKTACH?
Znacie nas, odpowiedź jest prosta. Absolutnie nie stosujemy kwasku cytrynowego! Dlaczego? Stawiamy na pełną naturalność produktów. Nie widzimy potrzeby dodawania regulatora kwasowości. Kochamy naturę i chcemy jeść w pełni zdrowo i świadomie. Tym karmimy też Was. Filozofią naszego powstania była świadomość, odpowiedzialność i najwyższa jakość wytwarzanych produktów. Nasze wyroby powstają metodą w pełni rzemieślniczą, jak w Twoim domu. Pomyśl tylko czy użyłabyś w swojej kuchni czegoś co ma przedłużyć świeżość produktu? My nie! Dlatego właśnie wszystkie nasze produkty, soki cold press, shoty na odporność, zupy, muszą być przechowywane w lodówce. Ta forma przechowywania świadczy o 100% naturalności. Naszła Cię ochota na porcję zdrowia, sprawdź koniecznie <3 https://juiceconcept.pl/kategoria-produktu/zupy/