Nie istnieje konkretna dieta, która leczy trądzik zarówno ten pospolity (młodzieńczy), jak i trądzik u osób dorosłych, pojawiający się zazwyczaj po trzydziestym roku życia. Dowiedziono jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zmian trądzikowych lub nasilać te już istniejące. Warto pamiętać, że sama dieta nie rozwiąże problemów z trądzikiem. Podstawą walki z trądzikiem powinna być właściwie dobrana farmakoterapia oraz odpowiednia pielęgnacja skóry. Dieta może tylko i aż wspomagać leczenie, ale nigdy go nie zastąpi. Piszemy tu o zaawansowanych zmianach chorobowych, nie o tendencji do wyprysków. Tendencja do wyprysków i niedoskonałości na skórze jest zdecydowanie dużo łatwiejsza w pokonaniu. Często wystarczy nieco zmodyfikować dietę i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pomogą w dbaniu o skórę i osiągnięciu efektu cery pełnej blasku.
Jedzenie a trądzik
Uczeni z wielu krajów poczynili obserwacje, że w społeczeństwach odżywiających się tradycyjnie czyli zdrowo i prosto (bez jedzenie żywności przetworzonej typu fast food) rzadziej występuje trądzik niż w kręgach, które przejęły zachodni model odżywiania. Nie do końca wiadomo, które składniki diety sprzyjają trądzikowi, ale za głównego winowajcę uznaje się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. To one sprawiają, że znacznie podnosi się we krwi poziom glukozy i dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny. Gdy taka sytuacja powtarza się często, może dojść do niekorzystnych zmian hormonalnych, które będą stymulowały gruczoły łojowe do większej aktywności i przyspieszą rogowacenie ich ujść. Usuwanie treści znajdującej się w gruczole łojowym będzie utrudnione, przez co będą się tworzyły liczne krosty. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty zawierające cukier czyli większość słodyczy dostępnych w sklepach, żywność przetworzona oraz napoje słodzone, w tym napoje gazowane oraz słodzone soki, których zdecydowanie powinniśmy unikać.
Nadmierne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-6, również zwiększa wytwarzanie mediatorów prozapalnych, które mogą być przyczyną trądziku. Odwrotna sytuacja ma miejsce w przypadku spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zastanawiasz się jak dieta na trądzik i piękną skórę powinna wyglądać? Kwasy omega-6 są nam potrzebne, ale ich spożycie musi być zrównoważone z dostarczaniem kwasów omega-3. Te ostatnie znajdziesz w tłustych rybach morskich (tuńczyk, makrela, śledź) oraz w olejach roślinnych i orzechach. Produkty te nie tylko walczą z trądzikiem ale również dbają o zachowanie pięknej, gładkiej i młodej skóry. Dlaczego? Białka w nich zawarte odpowiadaja za syntezę kolagenu, czyli jednego z podstawowych budulców skóry, który z wiekiem niestety zanika. Tak powstają zmarszczki, wiotkość i mała elastyczność skóry. A do tego dopuścić absolutnie nie chcemy.
Witaminy na piękną skórę
Osoby zmagające się z trądzikiem oraz wszystkie osoby dbające o swoją cerę powinny uzupełnić niedobory cynku, witaminy E oraz karotenoidów. Minerały te mają one korzystny wpływ na kondycję skóry. Cynk poprawia metabolizm kolagenu i ułatwia regenerację skóry oraz wspomaga wytwarzanie substancji, które regulują ilość wytwarzanego łoju. Cynk znajdziesz w takich produktach jak: jajka, oczywiście te ekologiczne lub od kur z wolnego wybiegu. Ale również w produktach wegańskich: nasionach słonecznika, dyni, kiełkach i otrębach pszennych, w czosnku, cebuli oraz w rybach i ostrygach.
Witamina E znana jest z tego, że spowalnia procesy starzenia się skóry i wspomaga gojenie ran. Działa też przeciwzapalnie. Jej źródłem mogą być oleje roślinne, orzechy laskowe, migdały oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Karetonoidy od dawna są znane jako skuteczne antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To substancje nadające roślinom barwę od żółtej do czerwonej. Najpopularniejszymi karotenoidami, które dostarczamy z dietą, jest beta karoten i likopen. Beta karoten znajduje się w burakach, jarmużu, dyni, marchewce, natce pietruszki oraz w szpinaku. A także w brokułach, cykorii, papryce czerwonej, w melonach, brzoskwiniach i morelach. Zauważyliście, że większość z tych produktów to składniki naszych świeżych soków?
Źródłem likopenu są pomidory. Najwięcej likopenu znajduje się w pomidorach poddanych obróbce termicznej. Serio. Sos pomidorowy, leczo czy krem ze świeżych pomidorów jest zdrowszy niż świeży pomidor na kanapce. Warto zatem jeść przetwory z pomidorów.
Napary ziołowe na trądzik
Poruszając kwestię walki z trądzikiem oraz dbania o młody wygląd i cerę pełną blasku, warto wspomnieć o sile ziół. Napary ziołowe, które tak często polecamy Wam przy stosowanej diecie sokowej działają również doskonale na cerę. Dieta sokowa działa oczyszczająco na wszystkie organy, zarówno wewnętrzne, jak i największy organ naszego ciała, którym jest skóra. Pomyśl i uwierz, że wygląd Twojej skóry, tak w przypadku trądziku czy drobnych wyprysków, jak i cellulitu czy mało elastycznej skóry, generuje praca Twojego organizmu. Źle działające narządy wewnętrzne czy układ hormonalny, odbija się bezpośrednio na wyglądzie naszego ciała. No dobrze, wracając do ziół. Rekomendujemy Ci wizytę u naturopaty lub w wyspecjalizowanym sklepie zielarskim, w którym będziesz mógł kupić zioła najwyższej jakości. Bardzo ważne jest aby nie były zanieczyszczone, to może niestety przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego.
Napary ziołowe powszechnie znane i świetnie działające na cerę to skrzyp polny, fiołek trójbarwny, nagietek, rozmaryn a nawet lawenda. Wszystkie z tych ziół działają antyseptycznie, czyli usuwają przyczynę, a nie tylko efekt. Sprawdź te, zupełnie naturalne < klik >
Sok z selera naciowego na trądzik
O tym jak sok z selera naciowego działa na skórę, łagodzi zmiany trądzikowe, a nawet pomaga w zmniejszeniu cellulitu przeczytasz tu.
< klik > Seler naciowy bogaty jest w składniki odżywcze, jest doskonałym źródłem witamin A, C, K i C, manganu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6, a także ryboflawiny. Zawiera sporo elektrolitów, wzmacniające zdrowie flawonoidy i inne związki fitochemiczne. Ponadto zwiększa przyswajalność innych związków odżywczych, czyli najprościej mówiąc, a właściwie pisząc 🙂 nasz organizm przyswoi lepiej i szybciej wszystko to co zjemy i wypijemy.
Działaj kompleksowo
Zadowalające i długotrwałe efekty są możliwe jedynie dzięki podejściu kompleksowemu. Dbaj o siebie i swoją skórę na wielu obszarach.