SOK Z SELERA

Sok z selera jest jedną z najnowszych, jak i najbardziej popularnych, naturalnych terapii prozdrowotnych. Jego regularne spożywanie niesie za sobą całą masę korzyści. Cold Press z selera spopularyzowany został w USA, gdzie od dłuższego czasu dietetycy, jak i lekarze innych specjalizacji rekomendują częste sięganie po ten eliksir.

Po pierwsze najważniejsza jest regularność, sok ten https://juiceconcept.pl/produkt/celery-juice/ należy pić, codziennie przez minimum 5 dni. Po drugie istotny jest sposób jego spożycia. Najlepiej wypijać go na pusty żołądek, na pół godziny przed śniadaniem. Taki zabieg pomoże wchłonąć się substancjom odżywczym na odpowiednim poziomie, a dodatkowo pobudzi procesy trawienne do działania.

 Niewątpliwą zaletą jest to, że seler zawiera niewiele kalorii, ponieważ w 100g znajduje się jedynie 5 -7 kalorii. Seler naciowy oczyszcza organizm usuwając niebezpieczne toksyny, tym samym znacznie wspierając funkcjonowanie wszystkich narządów.

Seler naciowy działa pozytywnie na procesy trawienne, uszczelnia jelita i łagodzi stany zapalne. Niestety coraz więcej z nas zmaga się z tym problemem, często bagatelizując pierwsze objawy, takie jak ból brzucha, uczucie jakby skręcania jelit czy częste wzdęcia. Dodatkowo spożywanie selera zapobiega m.in. zaparciom. Seler naciowy to także cała gama witamin i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas czy wapń. Liczne badania dowodzą, że systematyczne picie soku z selera naciowego pod różną postacią znacznie redukuje obrzęki. Dzięki czemu nasze nogi stają się lżejsze, brzuch bardziej płaski, tracimy na wadze, pozbywamy się cellulitu oraz worków pod oczami.

Seler naciowy, jak większość warzyw i owoców, najlepiej spożywać na surowo. Sok wyciśnięty technologią Cold Pressed rozgniata i miażdży łodygi selera, dzięki czemu wyciśnięty sok pochodzi w samych błon komórkowych.


Share this post: