Jesień to czas, w którym bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy zadbać o odporność i wzmocnić nasz organizm. To okres wzmożonych przeziębień, wirusów oraz ogólnego osłabienia – wiele osób doświadcza w tym okresie skutków tak zwanego przesilenia, czyli ospałości, bóli głowy czy braku energii. To też moment, kiedy temperatury za oknem gwałtownie spadają, a my orzeźwiające napoje zamieniamy na coś, co nas rozgrzeje. Po jakie owoce, warzywa i przyprawy sięgać jesienią? Dziś przychodzimy z najlepszymi przepisami na jesienne soki!
Rozgrzewające soki na jesień z imbiru i cytryny
Idealny sok na jesień? Oczywiście taki z dużą ilością imbiru! Korzeń imbiru ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Doskonale łagodzi objawy przeziębienia, a spożywany systematycznie wzmacnia odporność całego organizmu. Co więcej, ma ostry smak, dzięki czemu fenomenalnie rozgrzewa i działa napotnie. Nie istnieje chyba bardziej jesienny dodatek do własnoręcznie wyciskanych soków na tę porę roku! Sok z imbiru można bez problemu wycisnąć za pomocą wyciskarki. Nie pij go jednak solo, gdyż może podrażnić układ trawienny. Zamiast tego, dodaj odrobinę do gotowego jesiennego soku z cytryny i miodu. Taka mieszanka to bomba witaminy C, a pyszny smak miodu będzie najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę.
Składniki na sok:
- Korzeń imbiru
- 1 cytryna
- Łyżka miodu
- Woda (proporcje dobierz do własnych preferencji)
Jeśli nie masz w domu wyciskarki wolnoobrotowej, możesz wycisnąć cytrynę ręcznie, a następnie zetrzeć imbir i zalać całość ciepłą wodą. Tak powstały napar nie wydobędzie co prawda z korzenia imbiru 100% jego możliwości, ale wciąż zadziała niezwykle rozgrzewająco. Wolisz prawdziwy sok? Sprawdź nasz gotowy sok Juice Concept Wake Me Up skomponowany na bazie imbiru, świeżej cytryny oraz filtrowanej wody z dodatkiem prawdziwego miodu. Idealny sok na jesień do picia o poranku – także w wersji na ciepło!
Korzenny sok na jesień o smaku szarlotki
Korzenne przyprawy to dodatek, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie jesiennej kuchni. Czymże byłaby bowiem jesień bez aromatycznej dyniowej zupy ze szczyptą cynamonu czy herbaty z sokiem malinowym i goździkami? A co powiesz na jesienny sok o smaku prawdziwej szarlotki? Nic prostszego! Jabłka to owoc, który jest dostępny w sklepach przez cały rok, więc możesz stworzyć taką płynną szarlotkę, kiedy tylko najdzie Cię ochota. Jabłka są pełne flawonoidów – związków zapobiegających powstawaniu nowotworów. To też doskonałe źródło witaminy C. Co więcej, ze względu na niski indeks glikemiczny mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę. A w połączeniu z dodatkiem jesiennych przypraw fenomenalnie rozgrzewają nasze ciało!
Składniki na sok:
- Kilka jabłek
- Kawałek korzenia imbiru
- Przyprawy korzenne
Wystarczy, że wrzucisz jabłka i imbir do wyciskarki, a następnie do tak stworzonego miksu dorzucisz przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, wanilia, kurkuma czy szafran. Nie masz ich pod ręką? Wypróbuj nasz gotowy rozgrzewający sok Juice Concept Spice Me Up – do picia na zimno lub na ciepło! To przepyszne połączenie dużej ilości jabłek z dodatkiem pomarańczy oraz naszej ulubionej mieszanki korzennych przypraw. Idealny sok na jesień!
Złote mleko
Złote mleko (czyli tzw. golden milk) już od kilku lat robi furorę wśród fanów zdrowego żywienia. Wszystko to za sprawą połączenia przepysznego smaku, rozgrzewających właściwości oraz niezwykłego działania składników, jakie wchodzą w skład tego cudownego napoju. Mowa tu oczywiście o kurkumie – to bowiem właśnie kurkumie złote mleko zawdzięcza swoją magiczną nazwę. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działania przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Nie jest to co prawda przepis na sok na jesień, ale w połączeniu z mlekiem roślinnym oraz przyprawami korzennymi tworzy cudowną mieszankę do picia na ciepło podczas długich jesiennych wieczorów.
Składniki na sok:
- Ulubione mleko roślinne
- Pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki miodu
- Szczypta przypraw korzennych (cynamon, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
Mleko doprowadź do wrzenia, następnie dodaj przyprawy i chwile gotuj. Na koniec dodaj miód. Złote Mleko najlepiej pić, kiedy jest jeszcze ciepłe. Szukasz gotowego napoju, które wystarczy tylko podgrzać lub wypić prosto z butelki? Wypróbuj Złote Mleko od Juice Concept! Doskonały sok na jesień oraz jako wzmocnienie terapii z sokami warzywnymi.
Powakacyjny smak tropików
Jesień ledwie się rozpoczyna, a Ty już tęsknisz za latem? Na szczęście możesz oszukać swoje kubki smakowe i przywrócić wspomnienia o wakacyjnym lenistwie! Jeśli nie przepadasz za klasycznymi napojami pełnymi korzennych przypraw, ten przepis na sok na jesień powinien przypaść Ci do gustu. Jego baza opiera się na owocach – ale nie byle jakich! Jesienią warto sięgać po owoce pełne witaminy C i niskiej zawartości cukru. My polecamy grejpfruty, cytryny i pomarańcze. Jeśli potrzebujesz dodatkowego efektu rozgrzania, możesz dodać do nich kawałek korzenia imbiru, a nawet szczyptę chili.
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 2 pomarańcze
- Kawałek korzenia imbiru
Soki wyciskaj w wyciskarce ręcznej lub wolnoobrotowej. Unikaj sięgania po klasyczne sokowirówki, gdyż proces podgrzewania owoców pozbawi je cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jeśli nie masz w domu wyciskarki, wybierz nasz gotowy, świeży jesienny sok Juice Concept Balance wytwarzany metodą cold press.
Jesienny sok z marchewki
Marchewka to jedno z tych warzyw, których jesienią i zimą zawsze jest pod dostatkiem. Dlaczego więc jej nie wykorzystać? W końcu marchew to istna skarbnica beta-karotenu – sprawi, że Twoja skóra na dłużej zatrzyma wakacyjną opaleniznę! Beta-karoten opóźnia powstawanie zmarszczek, wspomaga walkę z trądzikiem, a także (co istotne w okresie wzmożonych przeziębień) wzmacnia odporność całego organizmu. Co dodać do soku z marchewki, żeby zrobić z niego jeszcze bardziej jesienny sok? Oczywiście – imbir! A jeśli nie jesteś fanem jego ostrego smaku, zamień go na ulubiony owoc cytrusowy, na przykład pełen witaminy C grejpfrut.
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 grejpfrut lub pomarańcza
- 2 małe jabłka
- Opcjonalnie: kawałek korzenia imbiru
Taki jesienny sok możesz pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Postaraj się wypić go natychmiast po przygotowaniu, a nadmiar trzymaj w lodówce nie dłużej niż przez kilka dni. Osobom, które nie mają wyciskarki polecamy nasz gotowy sok na jesień sold press Juice Concept Vitamin Booster. Działa upiększająco, antystresowo i delikatnie rozgrzewa – a do tego ma przepiękny, intensywnie pomarańczowy kolor!
Buraczkowy zawrót głowy
Burak to jedno z najzdrowszych, ale też najbardziej jesiennych warzyw. Ma duże ilości kwasu foliowego, a także innych witamin z grupy B oraz witaminy A, C, K i E. Poprawia przemianę materii, wpływa na jędrność skóry, usprawnia perystaltykę jelit, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także jest polecany dla osób cierpiących na anemię czy choroby układu sercowo- naczyniowego. Sok z buraka to fenomenalny sok na jesień – w tym okresie wielu z nas doświadcza gorszego samopoczucia i spadku energii.
Składniki:
- Buraki
- Opcjonalnie: sok z cytryny
- Przyprawy: pieprz, chili, sól
Chociaż z burakami poradzi sobie większość sokowirówek, odradzamy tę metodę wyciskania soku. Znacznie lepszym sprzętem jest wyciskarka wolnoobrotowa, która działa wolno, miażdżąc warzywa bez ich podgrzewania. Dzięki temu sok nie zostaje pozbawiony bogactwa błonnika, witamin, minerałów i innych wartości odżywczych. Nie lubisz smaku soku z buraka? Wypróbuj nasz jesienny sok z buraka Juice Concept Beet Power! Wzbogaciliśmy go o dodatek korzenia selera, jabłka i cytryny, aby pokochali go nawet najwięksi buraczani sceptycy.
Idealnie zielony sok na jesień
Przepis na sok na jesień o idealnie zielonym kolorze? Nie może zabraknąć w nim selera naciowego! Znajdziesz w nim wszystko, czego potrzebuje Twoje ciało, by poradzić sobie z jesiennymi wyzwaniami – witaminy A, B, C i E, kwas foliowy, żelazo, potas oraz duże ilości błonnika. Dba nie tylko o zdrowie fizyczne, ale też psychiczne – kojąc nerwy i wprawiając w dobre samopoczucie. Czym warto wzbogacić sok z selera naciowego jesienią, kiedy świeżych owoców i warzyw jest mniej niż latem? Tutaj możesz postawić na superfoods w proszku. My szczególnie polecamy sproszkowany młody jęczmień, który ma dwa razy więcej wapnia, a także aż trzydzieści razy więcej witamin z grupy B niż krowie mleko.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 jabłka lub 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Ten przepis to jesienny sok, który powinien przypaść do gustu wielbicielom soków o bardziej wytrawnym smaku. Jeśli szukasz gotowego i świeżo wyciskanego soku z dodatkiem młodego jęczmienia, wypróbuj nasz sok Juice Concept Green Detoks. Jego recepturę oparliśmy na połączeniu selera naciowego z natką pietruszki, która obfituje w witaminę C.
Rozgrzewające jesienne soki wyciskane na chwilę przed spożyciem to jeden z najskuteczniejszych sposobów walki z jesiennymi przeziębieniami i chandrą. Chcesz poznać inne? Obserwuj naszego bloga – już wkrótce pomysły na pikantne, wzmacniające shoty oraz aromatyczne jesienne napary!