EQ Pure Arctic Oil – olej rybny omega-3 składa się z czystego oleju omega pochodzącego z dzikich łowisk dorsza w zimnym, bogatym w składniki odżywcze Oceanie Arktycznym u wybrzeży Norwegii.
Kwasy tłuszczowe są niezbędne do optymalnego funkcjonowania wszystkich procesów w organizmie. Zależą od nich nasz mózg, mięśnie, układ krążenia, układ oddechowy i skóra. Rozróżniamy kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Omega trzy i sześć to niezbędne kwasy tłuszczowe. Określenie „niezbędne” oznacza, że organizm nie może produkować tych substancji samodzielnie, ale musi je otrzymać poprzez pożywienie lub suplementy diety. Regularne i odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest niezbędne do rozwoju mózgu, funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowej regulacji ciśnienia krwi. Olej jest oczyszczany z wszystkich metali ciężkich i innych zanieczyszczeń.
Przed rewolucją przemysłową nasza dieta w świecie zachodnim zawierała w sobie tyle samo kwasów tłuszczowych omega-3 co kwasów tłuszczowych omega-6. W ciągu ostatnich 40–50 lat nastąpiły poważne zmiany w naszej diecie. W związku z tym obecnie spożywamy dużą ilość przetworzonej żywności i olejów roślinnych, na przykład olej słonecznikowy czy masło, zawierające do 80% omega-6 i niewiele lub wcale kwasów tłuszczowych omega-3. Za częścią wyjaśnienia dla tego, że spożywamy dużo kwasów tłuszczowych omega-6, stoi wynik sposobu żywienia zwierząt, których mięso spożywamy. Nawet ryby hodowlane zawierają znaczne ilości produktów roślinnych i kwasów tłuszczowych omega-6.
Nasze organizmy są w stanie wyprodukować większość tłuszczów, których potrzebują, jednak niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych muszą zostać dostarczone wraz z dietą. Te nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i są podzielone są na dwie grupy: kwasy tłuszczowe omega-3 (kwasy tłuszczowe n-3) oraz kwasy tłuszczowe omega-6 (kwasy tłuszczowe n-6). Omega trzy znajduje się głównie w tłustych rybach i algach morskich, natomiast omega-6 ma wiele źródeł, takich jak chleb razowy, jaja, większość olei roślinnych i zbóż.
Współczesna dieta większości z nas składa się z rosnącej ilości przetworzonego jedzenia, jak również z hodowlanych ryb i mięsa zwierząt – karmionych w sposób przemysłowy. To oznacza, że dobór składników w paszach dla ryb i zwierząt hodowlanych zależy od przemysłu spożywczego, który z przyczyn ekonomicznych nadużywa tanich olei roślinnych pełnych omega-6, takich jak oleje kukurydziane, sojowe, palmowe i słonecznikowe. Jednocześnie spożywamy zbyt mało produktów rybnych, które są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega trzy.
Badania pokazują, że w naszych organizmach znajduje się średnio 15 razy więcej omega-6 niż omega-3, podczas gdy rekomenduje się proporcje około 2:1. Brak równowagi omega-6/omega trzy w połączeniu ze zbyt małą ilością spożywanego omega trzy wiąże się z niepożądanymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak zwiększanie się poziomu stanów zapalnych w organizmie, spowolniony system immunologiczny i metabolizm, a także negatywny wpływ na organy takie jak mózg, serce i oczy. Dlatego tak ważne jest, by przyjmować EQ Pure Arctic Oil, który dostarcza organizmowi suplement kwasów tłuszczowych omega trzy i wspomaga utrzymanie optymalnej równowagi między różnymi typami kwasów tłuszczowych w organizmie. Celem każdego, kto dba o swoje zdrowie, powinno być osiągnięcie proporcji omega-6/omega-3 na poziomie 5 lub niższym, czyli 5 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do omega-3 w organizmie.
Olej rybny i olej z wątroby dorsza to dwie zupełnie inne substancje. Podczas gdy olej z wątroby dorsza jest wytwarzany wyłącznie z wątroby tej ryby, olej rybny jest wytwarzany z całej ryby.
* Uwaga! Oleje omega-3 są produktami sprowadzanymi na specjalne zamówienie, a termin ich dostawy, jak i odbioru osobistego może się różnić od daty dostawy pozostałych, zamówionych produktów. W przypadku zamówienia różnych produktów z naszego sklepu, Twoje zamówienie podzielimy na dwie niezależne dostawy lub odbiory osobiste. Zazwyczaj czas dostawy olejów wynosi 3 – 5 dni.