Dieta sirtuinowa (inaczej dieta sirtfood) szturmem podbija serca ludzi na całym świecie – od celebrytów, aż po lekarzy. Coraz głośnie mówi się, że jest przepisem na długowieczność, regenerację organizmu oraz piękną sylwetkę. Tym, co ją wyróżnia spośród innych systemów żywienia, jest podział na fazy (etapy). Niestety, wielu osobom wydaje się przez to skomplikowana i trudna do wprowadzenia. Ty również masz z tym problem? Zobacz nasz gotowy jadłospis. Oto dieta sirtfood – przepisy na tydzień!
Lista produktów diety sirtfood
Sekretem diety sirtfood są… sirtuiny. To białka enzymatyczne uważane za eliksir młodości i szczupłości. Według badań ich wysoka zawartość w naszym ciele jest w stanie spowolnić procesy obumierania komórek. Co więcej, reguluje procesy metaboliczne, dzięki czemu szybciej redukujemy tkankę tłuszczową.
Jak zwiększyć ilość sirtuin w naszym organizmie? Są na to dwa sposoby. Pierwszy z nich to redukcja kalorii, a dokładnie – obcięcie ich o co najmniej połowę. Drastycznie zmniejszając ilość węglowodanów w diecie, enzymy, które dotychczas „zajmowały się” metabolizmem glukozy, mogą skupić się na aktywacji sirtuin. Drugim sposobem jest wprowadzenie do diety produktów roślin zawierających polifenole. To właśnie polifenole (zaliczające się do antyoksydantów) regulują poziom glukozy we krwi, ale także zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia, tworzenie się stanów zapalnych czy spowalnianie metabolizmu. Co więcej, eliminują z organizmu szkodliwe bakterie, grzyby i wirusy. Dieta sirtfood zakłada wprowadzenie tych dwóch zasad jednocześnie. Przez kilka dni ograniczamy kalorie oraz wprowadzamy do diety produkty zawierające polifenole.
Produkty zawierające duże ilości polifenoli:
Zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, rukola, lubczyk, natka pietruszki, seler naciowy, rzeżucha.
Pozostałe warzywa: kapary, bataty, cebula, cykoria, ogórki, brokuły, fasolka zielona, czosnek.
Owoce: maliny, czarne porzeczki, jeżyny, truskawki, żurawina, jagody, jabłka, śliwki.
Orzechy i nasiona: orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pekan, nasiona słonecznika, migdały.
Dodatki: daktyle, kakao, zielona herbata, cynamon, chili, kurkuma, sproszkowany jęczmień, oliwa, olej lniany, kawa, czerwone wino.
Kasze: kasza gryczana, komosa ryżowa.
Pierwsza faza: dieta Sirtfood – przepisy na tydzień
Pierwsza faza diety powinna trwać od 3 do 7 dni. W naszym jadłospisie faza pierwsza trwa trzy dni; kolejne cztery dni tygodnia to już faza druga. W pierwszej fazie diety sirtfood kalorie ograniczamy do maksymalnie 1000 dziennie. Podstawą diety są zielone soki sirtfood oraz jeden „klasyczny”, stały posiłek zawierający aktywatory sirtuin, które zakłada dieta sirtfood. Przepisy na tydzień, które tu podajemy, nie mają idealnie wymierzonych kalorii. Są jedynie wskazówką, dlatego samodzielne liczenie kalorii powinno stać się Twoim nawykiem na pierwsze dni diety. Oto nasze przepisy na tydzień diety sirtfood:
Dzień 1
Koktajl sirtfood na śniadanie
- garść świeżego jarmużu,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- łodyga selera naciowego,
- garść świeżego szpinaku,
- zielone jabłko (kwaśna odmiana),
- pół łyżeczki sproszkowanej matchy,
- woda.
Koktajl sirtfood na lunch
- 100 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych),
- 2 łodygi selera naciowego,
- garść świeżego szpinaku,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 daktyle (najlepiej świeże lub suszone uprzednio namoczone),
- Pół łyżeczki kakao,
- woda.
Obiad sirtfood – sałatka z jajkiem i brokułem
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- ½ ugotowanego brokuła,
- pół szklanki podsmażonych na oliwie z oliwek pieczarek,
- łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- garść świeżego szpinaku,
- ugotowana kasza gryczana,
- sos: jogurt naturalny, łyżeczka musztardy, czosnek, sól, pieprz, kilka kropel oleju lnianego.
Sok sirtfood na kolację
- 1 jabłko,
- 100 g świeżego jarmużu,
- 1 łodyga selera naciowego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta chili,
- kilka kropel oleju lnianego,
- woda.
Dzień 2
Koktajl sirtfood na śniadanie
- duża garść szpinaku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 jabłko,
- 200 g truskawek,
- kilka kropel oleju lnianego,
- woda.
Koktajl sirtfood na lunch
- dwie garści jarmużu,
- 2 garści rukoli lub szpinaku,
- garść natki pietruszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- kawałek korzenia imbiru,
- pół łyżeczki sproszkowanej matchy,
- woda.
Obiad sirtfood – zupa z jarmużem i ciecierzycą
- 200 g liści jarmużu,
- 100 g ciecierzycy z puszki,
- 1/3 puszki pomidorów,
- połówka czerwonej cebuli,
- 300 ml bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: papryka chili, papryka wędzona, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotuj jarmuż, a następnie posiekaj drobno. Cebulę, czosnek i przyprawy podsmaż na odrobinie oleju, następnie dodaj jarmuż. Smaż przez chwilę. Dodaj pomidory i ciecierzycę. Zalej bulionem i gotuj przez chwilę. Dopraw do smaku.
Sok sirtfood na kolację
- 100 g wiśni,
- 100 g czarnych porzeczek,
- 2 garści szpinaku,
- 4 łyżki nasion chia,
- Woda.
Dzień 3
Sok sirtfood na śniadanie
- 1 zielone jabłko,
- 1 ogórek,
- 1500 g świeżego brokuła,
- garść świeżego jarmużu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia,
- woda.
Koktajl sirtfood na lunch
- 200 g świeżych lub mrożonych malin,
- garść świeżego szpinaku,
- pół łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy,
Obiad sirtfood – łosoś z komosą ryżową i warzywami
- kilka łyżek ugotowanej komosy ryżowej,
- świeży filet łososia,
- marynata: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżka syropu klonowego, papryka słodka, chili mielone, sproszkowany czosnek, sól,
- ½ cukinii,
- ½ brokuła,
- 1 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 3 kawałki suszonego pomidora (bez zalewy),
- oliwa z oliwek lub olej lniany,
- 1 łyżeczka sezamu.
Sposób przygotowania:
Rybę zamarynuj, a następnie upiecz w piekarniku. Warzywa pokrój i podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub oliwy. Podawaj łososia na komosie ryżowej w towarzystwie podsmażonych warzyw.
Sok sirtfood na kolację
- garść świeżego jarmużu,
- garść rukoli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- kawałek korzenia imbiru,
- zielone jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- kilka kropel oleju lnianego,
- pół łyżeczki matchy w proszku,
- woda.
Druga faza: dieta Sirtfood – przepisy na tydzień
Po trzech dniach można już zakończyć pierwszą fazę diety Sirtfood i przejść do etapu drugiego. Tutaj podnosimy kaloryczność spożywanych posiłków do maksymalnie 1500 kcal dziennie. Jeden z koktajli sirtuinowych zostaje też zastąpiony klasycznym posiłkiem (oczywiście według zaleceń, jakie sugeruje dieta sirtfood). Przepisy na tydzień można kontynuować przez kolejne 4-7 dni. Potem wkraczamy w etap trzeci.
Dzień 4
Śniadanie sirtfood – musli z jogurtem i owocami
- domowe musli (płatki gryczane, płatki owsiane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy laskowe, posiekane orzechy włoskie, posiekane suszone daktyle, kawałki gorzkiej czekolady),
- 100 g jogurtu (najlepiej jogurtu greckiego, bez dodatku cukru),
- świeże owoce (np. truskawki lub maliny).
Koktajl sirtfood na lunch
- 2 garści świeżego jarmużu,
- garść rukoli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- ½ zielonego jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia,
- kilka kropel oleju lnianego,
- woda.
Obiad sirtfood – sałatka z ciecierzycą i warzywami
- ¼ puszki ciecierzycy,
- ¼ awokado,
- 1 szklanka ugotowanego brokuła,
- garść jarmużu,
- 1 szklanka świeżego szpinaku,
- kilka truskawek,
- sos: ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, łyżka sosu sojowego, łyżka tahini, 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Koktajl sirtfood na kolację
- 3 daktyle,
- 3 orzechy włoskie (wcześniej namoczone)
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki kakao,
- 100 g malin,
- garść świeżego szpinaku,
- szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy.
Dzień 5
Śniadanie sirtfood – smoothie z granatem i wiśniami
- owoc granatu,
- 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych),
- kilka łyżek płatków owsianych,
- 2 świeże daktyle,
- jogurt naturalny,
- mleko.
Sok sirtfood na lunch
- garść natki pietruszki,
- 2 garści jarmużu,
- garść rukoli,
- garść listków lubczyku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- zielone jabłko,
- sok z połówki cytryny,
- pół łyżeczki sproszkowanej matchy,
- woda.
Obiad sirtfood – krewetki z makaronem
- 150 g krewetek,
- marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, łyżeczka chili,
- 100 gramów makaronu gryczanego,
- czerwona cebula,
- ½ szklanki posiekanej zielonej fasolki,
- ½ szklanki posiekanego jarmużu,
- seler naciowy,
- 1 ząbek czosnku,
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia,
- przyprawy (np. mieszanka tajska),
- ½ szklanki bulionu.
Sposób przygotowania:
Krewetki obierz i opłucz, następnie trzymaj w marynacie przez co najmniej godzinę. Warzywa podsmaż na patelni razem z przyprawami. Dodaj krewetki, zalej bulionem i duś przez kilka minut. Podawaj z ugotowanym makaronem gryczanym.
Koktajl sirtfood na kolację
- 100 g malin,
- 100 g borówek,
- garść świeżego szpinaku,
- garść świeżego jarmużu,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- pół łyżeczki sproszkowanej matchy,
- woda.
Dzień 6
Śniadanie sirtfood – smoothie z owocami leśnymi
- 100 g jagód,
- 100 g malin,
- kilka łyżek płatków owsianych,
- 2 świeże daktyle,
- jogurt naturalny (np. grecki).
Koktajl sirtfood na lunch
- 2 garści świeżego jarmużu,
- garść natki pietruszki,
- kilka listków lubczyku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- sok z całej pomarańczy,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
- woda.
Obiad sirtfood – zupa krem z brokuła
- brokuł,
- marchew,
- batat,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 ml domowego bulionu,
- odrobina oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, papryka wędzona, lubczyk.
- prażone płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
Warzywa podsmaż na oliwie, dodaj brokuł, a następnie zalej bulionem. Gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną. Wystudzoną zupę zblenduj i dopraw do smaku. Podawaj z płatkami migdałów.
Sok sirtfood na kolację
- 2 garści świeżego jarmużu,
- garść natki pietruszki,
- 200 g czarnej porzeczki,
- 2 daktyle,
- 3 orzechy włoskie (wcześniej namoczone)
- pół łyżeczki kakao,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki nasion chia,
- woda.
Dzień 7
Śniadanie sirtfood – owsianka orzechowa
- płatki owsiane,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- kostka gorzkiej czekolady,
- pokrojone suszone daktyle,
- garść truskawek,
- mleko.
Koktajl sirtfood na lunch
- 200 g truskawek,
- 3 daktyle,
- 3 orzechy włoskie (wcześniej namoczone)
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki kakao,
- garść świeżego szpinaku,
- szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy.
Obiad sirtfood – dorsz gotowany na parze
- 100 g kaszy gryczanej białej,
- dorsz,
- garść świeżej rukoli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- świeży ogórek,
- sos do sałatki: olej lniany, musztarda, syrop klonowy, papryka słodka, papryka wędzona.
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Dorsza ugotuj na parze z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną oraz sałatką.
Sok sirtfood na kolację
- garść świeżego jarmużu,
- garść natki pietruszki,
- 1 zielone jabłko,
- pół łyżeczki sproszkowanej matchy,
- szczypta sproszkowanej papryczki chili,
- woda.
Mamy nadzieję, że z naszą ściągawką pierwszy oraz drugi etap diety sirtuinowej pójdą dokładnie tak, jak zakładasz. Pamiętaj jednak, że to tylko przykładowe pomysły na posiłki stworzone na bazie zasad, jakie zakłada dieta sirtfood. Przepisy na tydzień, jakie Ty wymyślisz, mogą być zupełnie inne. A jeśli nie masz czasu na domowe szykowanie koktajli, koniecznie zajrzyj do sklepu Juice Concept i zamów z dostawą – dietę sirtfood faza 1 oraz dietę sirtfood faza 2.