Czym jest DIETA PŁYNNA – Jak się do niej przygotować?
Dieta płynna, jak sama nazwa wskazuje, polega na przyjmowaniu posiłków w formie upłynnionej. Dieta płynna jest pod pewnymi względami korzystniejsza niż dieta klasyczna, gdyż pozwala znacznie szybciej przetrawić poszczególne składniki odżywcze. Są one także łatwiej przyswajalne. Dzięki diecie płynnej nie dochodzi także do podrażnienia jelit, dlatego jest wysoce wskazana osobom, które cierpią na choroby związane z przewodem pokarmowym
Możesz zmaksymalizować korzyści płynące z oczyszczenia przy pomocy takiej diety, poświęcając kilka dni na przygotowania do niej. Ponadto będzie ona dla Ciebie przyjemniejszym doświadczeniem i unikniesz potencjalnego „kryzysu” w trakcie jej przeprowadzania.
Zalecamy przygotowanie przez 1-5 dni, w zależności od aktualnych nawyków żywieniowych i stylu życia. Zdecyduj, która z poniższych kategorii najlepiej Cię opisuje i postępuj zgodnie z zaleceniami dotyczącymi odpowiedniej długości czasu przygotowań przed zastosowaniem DIETY PŁYNNEJ.
MIŁOŚNIK ZDROWEJ ŻYWNOŚCI
Jesteś entuzjastą zdrowego odżywiania, który delikatnie zboczył ze swoich „zwykłych” ścieżek żywieniowych i potrzebuje RESETU, aby wrócić do normy czystego odżywiania – 1-2 dni to prawdopodobnie wystarczająca ilość czasu, aby przygotować się na wielki sukces.
Jeśli jarmuż jest stałym elementem Twojej diety i nigdy nie zostałbyś przyłapany na spożywaniu syropu glukozowo-fruktozowego – o Tobie mowa!
WEEKENDOWY WOJOWNIK:
Przez większość tygodnia dobrze się odżywiasz ale w weekendy zdarza Ci się trochę sobie pofolgować. Szukasz rozwiązania, które pozwoli Ci dokonywać konsekwentnie zdrowych wyborów.
Zanim rzucisz się w wir Diety Płynnej, spędź 3-4 dni w fazie eliminacji, aby pozbyć się resztek kofeiny, alkoholu lub przetworzonej żywności.
FAST FOOD LOVER
Być może zbyt wiele do zrobienia w zbyt krótkim czasie powoduje, że mimo iż starasz się jeść regularnie i dobrze zbilansowane posiłki, kończy się na przetworzonej lub paczkowanej żywności, sporej ilości niezdrowych przekąsek a za małej ilości świeżej, bogatej w składniki odżywcze żywności pochodzenia roślinnego.
Aby uniknąć potencjalnych nieprzyjemnych objawów detoksykacji i osiągnąć najlepszy efekt diety płynnej, zastosuj conajmniej 5-dniowy okres przygotowawczy.
Teraz, gdy już wiesz ile czasu należy poświęcić na przygotowania, sprawdź co należy robić w jego ramach. Oto kilka sugestii:
PIJ WIĘCEJ WODY
Pragnienie jest często mylone z głodem, więc pij więcej wody, aby utrzymać nawodnienie komórek i wyeliminować fałszywy poczucie głód. Picie wody jest również ważnym pierwszym krokiem w przygotowaniach do diety płynnej, ponieważ wspomaga transport składników odżywczych do komórek.
ODSTAW KOFEINĘ
Aby uzyskać jak najlepsze efekty podczas oczyszczania, najlepiej wprowadzić organizm w bardziej zasadowy stan.
Jeśli zazwyczaj lubisz kawę lub pijesz napoje gazowane, podejmij kroki, aby odstawić te, zawierające duże dawki kofeiny.
Dla miłośników kawy – jeśli wyeliminowanie kawy z diety nie jest opcją, mamy inne rozwiazanie. Możesz zdecydować się na picie niskokwasowej kawy Clod Brew lub przejść na zieloną herbatę matcha, aby nadal dostarczać sobie trochę kofeiny bez zakłócania poziomu alkaliczności organizmu.
JEDZ WIĘCEJ OWOCÓW I WARZYW
Zwiększ spożycie antyoksydantów i zacznij wprowadzać więcej owoców i warzyw do swojej rutyny, włączając do swojej diety co najmniej kilka porcji surowych owoców i warzyw!
ODSTAW PRODUKTY ODZWIERZĘCE
DIATA PŁYNNA – w ciągu 1-2 dni przed jej rozpoczęciem, staraj się stosować pokarmy ściśle roślinne… co oznacza brak mięsa, jajek i nabiału.
Jeśli zazwyczaj jesz więcej niż jedną porcję produktów pochodzenia zwierzęcego dziennie, spróbuj ograniczyć to na tydzień przed rozpoczęciem diety. Produkty pochodzenia zwierzęcego powodują większe zaangażowanie układu trawiennego niż pokarmy roślinne. Idealnie jest zacząć zmniejszać obciążenie układu pokarmowego, tak aby był gotowy do wrzucenia wysokich obrotów po rozpoczęciu detoksu opartego tylko na sokach.
WYELIMINUJ ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONĄ
Im szybciej wyeliminujesz przetworzoną żywność z diety, tym lepiej. CZYTAJ ETYKIETY NA KAŻDEJ ŻYWNOŚCI!
Jeśli nie możesz wymówić składnika lub nie wiesz, co to jest, prawdopodobnie Twoje ciało również nie będzie wiedziało, co z nim zrobić, a Ty zwiększasz ryzyko obciążenia organizmu czymś potencjalnie toksycznym. Uważaj na śmieci udające zdrową żywność z etykietami typu „naturalny” i innymi podstępnymi hasłami marketingowymi.
I na koniec pamiętaj, aby JEŚĆ ORGANICZNE, LOKALNE PRODUKTY KIEDY TO TYLKO MOŻLIWE!