Dieta sezonowa, czyli sposób żywienia oparty na sezonowej dostępności produktów w różnych porach roku, już kilka lat temu powróciła do łask. Coraz więcej osób docenia moc świeżych warzyw i owoców dostępnych lokalnie. Jakie rośliny powinny królować na naszych talerzach wiosną? Oto wiosenne warzywa, które koniecznie musisz wprowadzić do swojej diety!
Szpinak
Te niepozorne, delikatne listki to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Szpinak zawiera dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Dzięki temu pomaga zwalczać zaparcia, wzdęcia oraz związane z nimi ból i napięcie okolic brzucha. Liście szpinaku są bogate w potas (zawierają go aż 460 g w 100 g produktu), który pomaga minimalizować ryzyko chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia, udaru mózgu czy miażdżycy. Sezon na szpinak rozpoczyna się z początkiem maja, jednak w domowej uprawie można wyhodować go wcześniej.
W przypadku szpinaku szczęście chodzi parami – nie tylko pozytywnie wpływa na nasz organizm, ale jest też naprawdę smaczny. Młode liście możesz wykorzystać do makaronu, sałatek lub potraktować jako zamiennik sałaty w kanapkach. My także nie mogliśmy przejść wobec niego obojętnie! Szpinak to składnik wielu naszych soków, między innymi Sweet Heart oraz Clean Detox. To prawdziwy niezbędnik w każdym warzywnym smoothie.
Seler naciowy
Na liście warzyw na wiosnę nie mogło zabraknąć selera naciowego – jednego z naszych absolutnych ulubieńców. Pokochaliśmy go za jego dobroczynne działanie na cały organizm. Seler naciowy ma silne działanie przeciwutleniające. Tym samym polecany jest w walce z wszelkimi stanami zapalnymi oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej. Połączenie niskiej kaloryczności oraz bogactwa flawonoidów sprawia, że jest to doskonała roślina dla cukrzyków oraz osób z nadwagą. Seler naciowy, podobnie jak inne wiosenne warzywa, zawiera duże ilości błonnika – usprawnia trawienie, wspiera pracę całego układu pokarmowego. Jest też podstawą diety detoksykującej.
Jak wprowadzić seler naciowy do diety? Postaw na smoothie lub wyciśnij z niego świeży sok. Jeśli nie masz wyciskarki do warzyw, możesz wybrać jedną z naszych gotowych propozycji soków cold pressed – Celery Juice lub Clean Detox. Sezon na selera naciowego zaczyna się w marcu. Będzie więc świetnym dodatkiem do wiosennych sałatek oraz lekkich, rozgrzewających zup poprawiających trawienie. Więcej o jego wyjątkowych właściwościach dowiesz się z naszego artykułu korzyści picia soku z selera naciowego.
Pietruszka
Dla wielu z nas zapach świeżej pietruszki jest prawdziwym zwiastunem nadchodzącej wiosny – sezon na pietruszkę rozpoczyna się z początkiem maja. Chociaż często jej nie doceniamy, jest prawdziwą skarbnicą witaminy A. Lekarze zalecają jej spożywanie osobom borykającym się z problemami skórnymi czy wadami wzroku. To też bomba przeciwwirusowa! Zawarta w pietruszce witamina C pomoże wzmocnić odporność całego organizmu. Wiosenne warzywa bogate w potas – takie jak właśnie pietruszka – wspomagają nawet pracę mięśni. Warto więc zadbać, by pojawiła się w Twojej diecie, jeżeli wiosną planujesz wrócić do ćwiczeń. Sok z natki pietruszki może z kolei okazać się pomocny w schorzeniach nerek oraz całego układu moczowo-płciowego. Dzięki dużej ilości błonnika często pojawia się w jadłospisach na diecie oczyszczającej czy redukcyjnej.
Natka pietruszki to znakomity dodatek do sałatek i past kanapkowych. Korzeń może być natomiast bazą lekkiej zupy detoksykującej. Intensywny aromat pietruszki znakomicie podkreśli także każde warzywno-owocowe smoothie. Szukasz gotowych posiłków z pietruszką w roli głównej? Spróbuj nasz krem z białych warzyw lub sok Clean Essence.
Biała kapusta
Niepozorna główka białej kapusty to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Ma silne działanie przeciwutleniające, dlatego polecana jest w zwalczaniu różnego rodzaju stanów zapalnych. To znakomite wiosenne warzywa – pomoże załagodzić problemy skórne oraz pokonać infekcje wirusowe, które niestety lubią pojawiać się w trakcie okresów przejściowych. Sok z białej kapusty ma też nieoceniony wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego – nie tylko przyspieszy trawienie, ale pomoże także pozbyć się bolesnych wrzodów.
Lubisz tradycyjne polskie potrawy? Warzywne gołąbki na bazie ryżu i liści kapusty to lekkie, ale sycące danie. Jeżeli chcesz w pełni wykorzystać potencjał tego wiosennego warzywa, postaw na zielone soki, które będą pełnowartościowym źródłem wszystkich cennych mikroskładników. Kapusta jest też składnikiem naszych soków cold pressed, na przykład oczyszczającej kompozycji Good Cleaning. To prawdziwy lokalny superfood! Młodą białą kapustę można zbierać już na początku maja.
Jarmuż
Koniec zimy i początek wiosny to również czas na ostatnie zbiory jarmużu. Jest jednym z niewielu wiosennych warzyw, które zawierają w sobie tak ogromne ilości witaminy K. Dzięki temu pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia oraz zapobiega rozwojowi chorób serca. Dieta bogata w jarmuż działa również przeciwzapalnie. Oprócz przeciwutleniaczy jarmuż zawiera również duże ilości witamin A i C, a także całą gamę cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez oraz wapń. Pomaga budować odporność, poprawia stan skóry oraz jakość widzenia.
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem jarmużu. Rzeczywiście, twarde liście jarmużu mogą wydawać się trudne w przygotowaniu. Nic jednak bardziej mylnego! Jarmuż doskonale sprawdza się jako dodatek do wiosennych zup i roślinnych gulaszy. Jego liście możesz nawet jeść na surowo – na przykład jako baza wiosennej sałatki. Zblenduj liście z dodatkiem oliwy oraz przypraw, a otrzymasz aromatyczne pesto, idealne do makaronu. Jarmuż warto pić również w formie płynnej. Zmieszaj go z jabłkiem i pomarańczą, jeżeli masz ochotę na świeży, zielony koktajl. Jeśli szukasz gotowego soku z dodatkiem jarmużu, wypróbuj nasz sok cold pressed Pure Natural. Trudno o lepszy napój oczyszczający na wiosnę!
Rzodkiewka
Już na przełomie marca i kwietnia na naszych talerzach powinna wylądować królowa sałatek – rzodkiewka. Zawiera sporo błonnika, a także witaminę C oraz kwas foliowy. Wzmacnia odporność, pomaga w walce z nadciśnieniem, wzmacnia błonę śluzową żołądka, chroniąc przed powstawaniem wrzodów. Po rzodkiewkę warto też sięgnąć podczas zapalenia pęcherza oraz innych schorzeń układu moczowego. Wysoka zawartość potasu i wapnia sprawiają, że to idealne wiosenne warzywa dla osób aktywnych fizycznie.
Co więcej, pozytywy wpływ na organizm mają nie tylko dobrze nam znane korzenie rzodkiewki, ale także jej liście. Drobno posiekane liście rzodkiewki możesz dodać do sałatki, zielonego koktajlu czy oczyszczającej zupy. Chrupiące korzenie pokrój w plasterki i dodaj do twarożku lub pasty z tofu i jedz z pieczywem. Idealny przepis na lekkie wiosenne śniadanie.
Szczaw
Wraz z początkiem maja rozpoczyna się sezon na szczaw. Młode, zielone listki szczawiu to znakomite źródło witaminy C, A, a także wielu minerałów takich jak fosfor czy magnez. Badania udowadniają, że spożywanie szczawiu może przynieść szereg prozdrowotnych korzyści. Działa przeciwzapalnie, ma zdolności do zwalczania grzybów i wirusów, dlatego warto sięgać po niego podczas walki z infekcjami. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym dołącza do zestawu wiosennych warzyw, które polecane są w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej. Szczaw powinien częściej pojawiać się na Twoim talerzu, jeżeli masz problem z działaniem układu pokarmowego – zawiera garbniki, które zmniejszają nasilenie biegunek.
Zupa szczawiowa to chyba najpopularniejszy przepis z wykorzystaniem tego warzywa. Możesz jednak użyć go jako zamiennika innych zielonych liści, chociażby szpinaku czy sałaty. Garść szczawiu może być podstawą lekkiej sałatki lub aromatycznego pesto we włoskim stylu. Jego lekko kwaśny smak doskonale równoważy słodycz owoców, dlatego szczaw polecamy również jako baza do porannego smoothie.
Sałata
Rukola, roszponka, lodowa, rzymska… sałata ma niejedno oblicze! Pokochaliśmy ją nie tylko ze względu na jej smak i uniwersalność, ale również za cenne właściwości. Według USDA sałata to dobre źródło witaminy A i K, zawiera dużo kwasu foliowego oraz żelaza. Badania wykazują, że sałata ma właściwości przeciwzapalne oraz może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Wszystkie odmiany sałaty mają również pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Odpowiada za to zawarty w niej błonnik oraz celuloza. Chociaż sałatę znajdziemy w sklepach przez cały rok, to najzdrowsza jest ta spożywana na przełomie późnej wiosny i wczesnego lata.
Podobnie jak większość warzyw na wiosnę, sałatę lepiej jest jeść na surowo. Jeżeli jednak masz ochotę na rozgrzewający obiad, polecamy Ci klasyczną polską zupę – sałaciankę. Doskonała na początek wiosny! Kulinarną klasyką są również tradycyjne sałatki z dodatkiem kolorowych warzyw. Kanapki, pasty, azjatyckie rollsy, surówki, a nawet tradycyjne obiady – świeża sałata to prawdziwy must have w wiosennej (i nie tylko) lodówce.
Szparagi
Szparagi w szczycie sezonu rozchodzą się w sklepach i na straganach jak świeże bułeczki. Nic dziwnego! Najlepszy moment na zakup szparagów to okres przejściowy między końcem kwietnia a czerwcem. Dlaczego warto sięgać po to warzywo na wiosnę? Szparagi zawierają wiele cennych witamin – między innymi K, A oraz C. To również dobre źródło wapnia, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. Dieta bogata w szparagi pomaga zapobiegać miażdżycy oraz zaburzeniom pracy serca. Są bogate w przeciwutleniacze, dlatego podobnie polecane są w dietach przeciwzapalnych. Szparagi mają także zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi – powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które są obarczone większym ryzykiem cukrzycy. To kolejne warzywo na wiosnę, które wspomaga działanie układu odpornościowego.
Szparagi to prawdziwa gratka dla miłośników szybkiego i prostego gotowania. Już kilka minut spędzonych we wrzątku wystarczy, by uraczyły nas swoim wyjątkowym smakiem. Wykorzystasz je między innymi do przyrządzenia kremowej zupy. Polecamy je też do dań kuchni włoskiej. Możesz je dodać do ulubionego makaronu czy risotto.
Burak ćwikłowy
Burak od dawna znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Pigmenty odpowiadające za jego intensywną, czerwoną barwę – betaina i cholina – mają silne działanie przeciwnowotworowe. Działa też przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Warto dodać go do swojej diety, jeżeli borykamy się ze zmianami skórnymi takimi jak trądzik, AZS czy ŁSZ. Badania udowodniły, że spożywanie buraków (korzenia, jak i młodych liści, czyli tak zwanej botwinki) może pomóc w chorobach metabolicznych oraz układu krążenia. Burak zawiera wiele cennych witamin i minerałów, między innymi magnez, cynk, potas czy żelazo, a także witaminę C, A, B oraz kwas foliowy. Sezon na wysiew buraka ćwikłowego rozpoczyna się już w połowie kwietnia. Najwcześniejsze plony można zbierać więc już w trakcie późnej wiosny.
Buraki ćwikłowe sprawdzą się w wielu wiosennych przepisach. Jest nieocenionym składnikiem sałatek, np. tych z kozim serem i orzechami. Masz ochotę na rozgrzewającą zupę? Polecamy nasz krem z pieczonych buraków. Zarówno liście, jak i korzeń buraka to podstawa wielu kolorowych, roślinnych sałatek. Jego lekko słodki smak świetnie łączy się z kwasowością cytryny – właśnie tak powstały nasze soki Power of Red oraz Beet Power. Szukasz inspiracji na zdrowy obiad dla całej rodziny? Buraczane kaszotto z dodatkiem marchewki to szybkie i proste danie. Warto, aby czerwone wiosenne warzywa, takie jak burak, na stałe zagościły w Twoim jadłospisie – są zdrowe, pyszne, tanie i zjawiskowo prezentują się na talerzu!
Rabarbar
Wiosenne warzywa w wersji na słodko? To da się zrobić! Sięgnij po rabarbar, jeżeli szukasz zdrowszej alternatywy dla marketowych słodkości. Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia i trwa aż do początku lata. To prawdziwa bomba witaminowa – zawiera witaminy A, C oraz K, a także cenne minerały takie jak potas czy wapń. Ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy rabarbar wykorzystywany jest jako składnik wielu diet przeciwzapalnych oraz przeciwnowotworowych. Jest niskokaloryczny, dlatego mogą po niego sięgać również osoby zmagające się z wahaniem poziomu cukru.
Rabarbar to wiosenne warzywo, które kojarzymy głównie z wypiekami. Szykujesz domowe ciasto? Ogranicz ilość dodawanego cukru, a zamiast tego po łodygi rabarbaru zbierane na początku czerwca – są znacznie słodsze od tych wczesnowiosennych. Rabarbar o kwaśniejszym posmaku dodawaj do sałatek, lemoniady lub warzywnych smoothie. Spożywając go na surowo masz pewność, że Twój organizm zdoła przyswoić znacznie większą ilość składników odżywczych.
Wiosna to czas, w którym cały świat budzi się do życia – a my razem z nim! Wiosenne warzywa powinny być więc podstawą każdej zbilansowanej diety sezonowej. Marzec. kwiecień i maj to także najlepszy moment na detoks organizmu. Jeśli szukasz gotowych diet oczyszczających, zajrzyj do naszego sklepu i poznaj moc diety sokowej lub diety zupowej. Przywitaj wiosnę z nową energią!